×

Pepstop

 Här hittar du recept för inspiration till kreativ och rolig matlagning för både vardag och fest. Var lekfull och våga byta ut, ta bort och lägga till råvaror. Använd gärna säsongens utbud och smaker.

En glad kock lagar den bästa maten!

_________________________________________________________________________

Julsnittar med griljerad rotselleri

10 snittar

Griljerad rotselleri

1 liten rotselleri
2 msk Veggie Buljong
10 st kryddnejlikor
1/2 burk Ekologisk Senap med Chili
4 msk Rödbetspulver

Snittar
1/4 rödkål
2-3 msk Raw Äppelcidervinäger med moder
1/2 burk Ekologisk Senap med Chili
1 knippe grönkål
1 paket Glutenfritt Bröd – Chia & Hirs

 

Skala och koka rotsellerin mjuk tillsammans med veggie buljong och kryddnejlikor. Koktiden varierar efter storlek, koktiden för en liten rotselleri är ca. 50 minuter medan en stor kan ta upp till 1,5 timme. Använd en sticka för att testa om den är mjuk. Låt svalna innan du griljerar den. Strimla och blanda rödkålen med äppelcidervinäger och låt dra ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda senapen med rödbetspulvret och bred griljeringen på rotsellerin. Griljera i ugnen i ca. 10 minuter. Skär snittar av det glutenfria brödet, bred på ett lager senap och toppa med grovhackad grönkål, den snabbpicklade rödkålen och en skiva av den griljerade rotsellerin.

Tips! Blir det rotselleri över? Servera med ett mandelpotatismos nästa dag.

Kokoskaka med saffran & cashewgrädde

8 bitar

Kokoskaka
1 burk Kondenserad Kokosmjölk, à 210 ml
1/2 paket saffran, à 0,25 g
1 nypa Äkta Vaniljpulver
1 dl bovetemjöl
1,5 dl riven kokos
Virgin Kokosolja att smörja formen med

Cashewgrädde
1 dl Ekologiska Cashewnötter, blötlagda minst 5 timmar
ó tsk Rödbetspulver
1 nypa Äkta Vaniljpulver
ó dl vatten
1 msk Virgin Kokosolja

Till garnering
Fikon
Pekannötter
Riven kokos

Rör ut den kondenserade kokosmjölken i en bunke tillsammans med saffran och vaniljpulver. Blanda ner bovetemjöl och riven kokos. Smörj en mindre form med kokosolja och häll ner smeten. Grädda på 200 grader i 10-15 minuter tills kakan fått en gyllenbrun färg. Se upp så att inte kakan bränns. Låt kakan svalna. Mixa alla ingredienser till cashewgrädden till en slät grädde, gärna med en höghastighetsmixer. Tillsätt ett skvätt vatten om du har svårt att få mixerbladen att snurra. Ställ in den färdiga cashewgrädden i kylen tills den stelnat något. Toppa kokoskakan med casewgrädde, fikon, pekannötter och riven kokos.

Kokosfudge med rödbeta

15-20 bitar

1 burk Kondenserad Kokosmjölk, à 210 ml
3 msk Coconut Butter
2 msk Rödbetspulver
1 st Kokoschoklad, à 100 g

Värm kondenserad kokosmjölk och coconut butter i en kastrull på låg värme tills allt har smält ihop till en jämn smet. Rör hela tiden så att det inte bränner fast i botten. Lägg i rödbetspulver och blanda väl till en klumpfri smet, ta eventuellt bort kastrullen från plattan om temperaturen blir för hög, det ska inte koka. Lägg till sist i kokoschokladen och låt den smälta under omrörning. Häll smeten i en bakplåtsklädd form, ca. 10~20 cm. Ställ in i kylen för att stelna i ca. 3 timmar. Skär upp i bitar och pudra rödbetspulver över innan servering.

Förvaras i kyl eller frys.  De mjuknar efter en stund i rumstemperatur eftersom de innehåller kokossmör, så se till att de inte står ute för länge innan servering.

Vinägerglögg på granatäpple

1/2 liter glögg

2 dl Raw Granatäppelvinäger med moder
4 dl vatten
1 st kanelstång
3 st stjärnanis
10 st kryddnejlikor
10 st kardemummakärnor
1-2 msk Raw Agave Naturell

Koka upp alla ingredienser i en kastrull. Låt puttra på svag värme i ca 20 minuter. Dra bort kastrullen från spisen och låt dra i ca 2 timmar. Sila bort kryddorna. Tillsätt eventuellt mer agave om du vill ha glöggen sötare.
Värm på glöggen direkt innan servering.

Tips! Den är även god att servera kall!

Kokoskolatårta med lingon


12-14 bitar

7 st ekologiska medjooldadlar, urkärnade
1-2 msk vatten, efter behov
3 dl Krispig Granola – Amarant, Quinoa & Kanel
2 burkar Kondenserad Kokosmjölk, à 210 g
2 st Coconut Milk Chocolate, à 100 g
1 dl lingon
1 nypa Himalayan Crystal Salt

Till garnering
Lingon eller andra bär, frukter eller nötter.

Tips! Ett färdigt kit med de ingredienser du behöver finns här: Kokoskolatåra-kit 

Mixa dadlarna till en smet i en matberedare, tillsätt lite vatten om det går trögt. Häll i krispig granola och mixa snabbt ihop till en botten. Det gör inget om det är lite bitar kvar. Tryck ut den i en springform, ca. 18 cm. Ställ i frysen medan du förbereder fyllningen.

Värm varsamt upp den kondenserade kokosmjölken i en kastrull. Rör hela tiden så att det inte bränner fast i botten. Tillsätt coconut milk chocolate i bitar och rör tills chokladen smält. Rör ner lingonen och saltet i smeten. Ta ut formen ur frysen och häll i fyllningen. Ställ tillbaka tårtan i frysen och låt stelna i minst 1 timme. Fyllningen ska vara krämig, inte hård. Garnera med lingon och servera.