×

Pepstop

 Här hittar du recept för inspiration till kreativ och rolig matlagning för både vardag och fest. Var lekfull och våga byta ut, ta bort och lägga till råvaror. Använd gärna säsongens utbud och smaker.

En glad kock lagar den bästa maten!

_________________________________________________________________________

Hasselbacksäpple med krispigt täcke

4 portioner

2 äpplen av valfri sort
4 nypor kanel
1 1/2 dl crunchy granola, t.ex. crunchy granola hasselnöt & russin
2 msk coconut spread
1 msk virgin kokosolja, smält

Serveras med:
Mandelglass bourbon vanilj

Sätt ugnen på 175 grader. Skala och halvera äpplena. Skär bort kärnhuset och skär djupa snitt i äppelbitarnas ovansida, likt hasselbackspotatis. Lägg äppelhalvorna på en plåt med bakplåtspapper och pudra över kanel. Blanda crunchy granola och coconut spread i en skål tillsammans med den smälta kokosoljan. Tryck fast blandningen över äppelhalvorna. Grädda mitt i ugnen i ca. 10-15 minuter. Servera varmt tillsammans med mandelglass. – Ett gott alternativ till äppelpaj.

Pumpahummus

 2-4 portioner

Pumpahummus:
250 g valfri pumpa (ca 3½ dl hackad). Vi använde butternutpumpa.
150 g kokta kikärtor
2 msk olivolja
5 msk citronsaft
3 msk kokos aminos
1 dl vatten
1 nypa himalayan crystal salt
1 tsk paprikapulver
2 msk white sesame tahini

Exempel på tillbehör:
Gröna ärtchips
Mungbönchips
Tortillachips

Skala och kärna ur pumpan och koka den sedan mjuk i vatten i en kastrull. Häll av vattnet och låt pumpan svalna. Koka egna kikärtor eller köp färdigkokta. Skölj kikärtorna under rinnande vatten.  Blanda alla ingredienser i en matberedare eller med en kraftig mixer. Smaka av och tillsätt eventuellt lite mer av någon ingrediens efter smak. Lägg upp hummusen i en skål och ät tillsammans med spröda chips.

Tips! Strö över furikake som dekoration.

Pumpa cookies med bitar av kokoschoklad

Ca. 16 stycken

120 g valfri pumpa (ca 1½ dl hackad)
2 burkar cashew & sesamsmör (á 180 g)
2 dl rismjöl
1/2 dl raw agave naturell
1 tsk vaniljpulver
1 tsk kardemumma
1 tsk kanel
1 tsk ingefära, pulver
1/2 tsk nejlika
1 nypa himalayan crystal salt
1 dl kokoschoklad, krossad. Kan bytas ut mot nötter.

Skala och kärna ur pumpan. Skär köttet i bitar och ungnsstek tills den är mjuk rakt igenom. Mixa med en stavmixer, blender eller mosa med en gaffel till en slät kräm. Blanda snabbt ihop övriga ingredienser med pumpapuréen och rulla till bollar. Lägg bollarna på en ugnsplåt med bakplåtspapper och platta till bollarna så du får platta runda kakor, ca 1 cm tjocka. Grädda i ugnen på 165 grader i ca 12 minuter eller tills kakorna fått fin färg men fortfarande är lite mjuka. Låt dem svalna på plåt innan de serveras.

Tips! Det går utmärkt att byta ut kokoschokladen mot annan choklad eller nötter.

Pumpatacos med picklad rödlök

4 portioner

Pumpatacos:
ca 300 g valfri pumpa (ca 4 dl hackad). Vi har använt oss av Hakaiidopumpa
1 liten gul lök
1/2 paprika
2 msk kokosolja, att steka i
1 tsk himalayan crystal salt
2 msk spiskummin
1 msk paprikapulver
1 nypa cayenne
2 dl vatten
1 näve koriander

Snabbpicklad rödlök:
2 st rödlök
ca 1 dl äppelcidervinäger med moder

Förslag på tillbehör:
Grönkål
Färsk tomat
Avokado
Vegan chili mayo
Lime
Tortillachips

Börja med den picklade rödlöken. Skiva rödlöken tunt, använd gärna en mandolin. Lägg upp i en glasburk eller skål och häll över äppelcidervinäger så att all lök täcks. Låt stå i ca. 30 minuter. 

Skala och kärna ur pumpan. Riv pumpaköttet grovt på ett rivjärn och stek i kokosolja tillsammans med hackad lök och paprika i ca. 3 minuter så löken blir gyllengul i färgen. Tillsätt kryddor och vatten och låt allt puttra ihop tills pumpan mjuknar. Knipsa till sist av några korianderbland och blanda ner i pumpafräset. Servera med hackade grönsaker och den picklade rödlöken – snyggt och gott.

Tips!  Använd grönkål istället för bröd. Prova gärna vegan chili mayo som en tacosås, den ger lite extra sting till maten. Låt matgästerna själva pressa lite lime på toppen, det brukar vara både uppskattat och tillför en härlig syra till rätten. 

Pumpagryta med Kokos & Kikärtor

Ca 3-4 portioner

Pumpagryta:
1 kg valfri pumpa, skuren i bitar
5 dl vatten
1 dl coconut butter
3 dl kokosmjölk
1-3 cm ingefära, riven
1 tsk himalayan crystal salt
2 msk no bullshit buljong
1 nypa cayenne
3 dl kokta kikärtor

Förslag på topping vid servering:
1 knippe färsk persilja
Raw Kokoschips
Tofublad

Tillbehör:
tortillachips

Skala och kärna ur pumpan och skär köttet i bitar. Koka upp vatten och lägg i pumpa-bitarna. Tillsätt kokossmör, kokosmjölk samt kryddorna och låtgrytan puttra tills pumpabitarna är nästan genomkokta. Tillsätt de redan kokta kikärtorna och låt allt puttra ihop i några minuter tills pumpabitarna har önskad konsistens. Häll över grytan i skålar och njut av en värmande god gryta.

Tips! För extra protein, tillsätt tofublad i grytan vid servering. Toppa gärna med hackad persilja och kokoschips. Servera grytan tillsammans med tortillachips  eller annat sprött kex.