×

Pepstop

 Här hittar du recept för inspiration till kreativ och rolig matlagning för både vardag och fest. Var lekfull och våga byta ut, ta bort och lägga till råvaror. Använd gärna säsongens utbud och smaker.

En glad kock lagar den bästa maten!

_________________________________________________________________________

Tofu!

Tofu tillverkas av sojabönor och har många användningsområden. Med sin neutrala smak passar det utmärkt i soppor, grytor, att fritera, att steka, som fyllning i paj och även i desserter.
Just nu kan du köpa allt du behöver för att göra egen tofu (Stora Tofu-kitet) för bara 99 kronor! 

Gör så här
1. Blötlägg 300 g torkade sojabönor (släng fuktkudden) i vatten 8-10 timmar.
2. Skölj bönorna noggrant, lägg dem i en matberedare och mixa med 5 dl vatten till en slät smet. Tillsätt eventuellt lite extra vatten för att få bladen att snurra lättare.
3. Koka upp 1 liter vatten i en stor kastrull och vänd ner bönsmeten. Låt sjuda försiktigt under omrörning i 15 minuter (för att få bort svårsmälta enzymer). Vänd ner skummet som bildas på ytan.
Se upp så att det inte kokar över eller bränns i botten.
4. Häll mjölken genom silpåsen i en ny kastrull. Pressa ut mjölken ordentligt ur påsen med händerna. Använd en handske eller handduk så du inte bränner dig. Nu är din sojamjölk klar. Pulpan (okaran) som blir över efter silningen kan sparas i frysen och blandas i grönsaksbiffar eller vegetarisk färs.
5. Värm upp sojamjölken på nytt tills dess temperatur är 80°C. Tillsätt först hälften av nigarivätskan från flaskan och rör om ordentligt i mjölken. Tillsätt sedan resten av vätskan och fortsätt röra. Snart börjar sojamjölken koagulera.
6. Lägg ett durkslag i en kastrull och placera silduken i durkslaget. Skopa försiktigt upp massan med en hålslev eller soppslev, lägg den i silduken och tryck försiktigt ihop den. Lägg en press på tofun (t.ex. en bunke med vatten eller en konservburk) direkt i durkslaget så att vätskan kan rinna ut. Låt stå i 20 minuter.

Nu är din tofu klar! Förvara tofun i sin egen vassle eller i kallt vatten. Tofun håller sig ca 7 dagar i kyl.

Äppelkompott med Matcha

Äppelkompott med matcha

2 portioner,
2 gröna äpplen, skalat och tärnat
1 dl vatten
1 nypa Äkta Vaniljpulver
2 nypor kardemumma
1 msk Virgin Kokosolja
1/2 – 1 tsk Matcha

Koka upp äppelbitarna i vattnet och tillsätt vanilj, kardemumma och kokosolja. Koka tills äppelbitarna mjuknat. Låt kompotten svalna och mixa sedan till en slät smet. Tillsätt matcha och mixa lite till. Häll upp i ett serveringsglas, toppa med raw vaniljsås och äppelskivor. Du kan också ställa in kompotten i frysen och äta den som glass. 

Hampannkaka

Glutenfria, vegan, pannkaka, proteinpannkaka

Sätt guldkant på morgonen med fantastiskt goda glutenfria, vegan samt proteinrika pannkakor.

2 dl rismjöl
1 tsk Bakpulver
1 msk Smoothie boost 
1 nypa Äkta vaniljpulver
1 nypa Himalayan Crystal salt
1 msk Egg Replacer
1 msk Virgin Kokosolja
1 banan
2 dl vatten

Hasselnötssmör och jordgubbar till topping. 

Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt banan, kokosolja och vatten, mixa i en matberedare till en slät smet. Värm stekpannan och lägg i en klick kokosolja. Stek pannkakorna på medelvärme, knappt 1 dl smet till varje pannkaka. Grädda tills det börjar bli lite bubblor på ytan. Vänd och grädda tills klara. Servera exempelvis med hasselnötssmör och jordgubbar (välj bär efter säsong).

Lucuma och jordgubbssmoothie

1 stor smoothie,

1 banan
8 jordgubbar
1/2 äpple, skalat och tärnat
1 tsk Lucuma
1 näve Ekologiska Cashewnötter
2 1/4 dl vatten
6 isbitar

Lägg alla ingredienser i en matberedare och mixa tills du fått en slät smoothie. 

 

 

Lucumatryfflar med smak av citron

ca 18 bollar,

8 Medjooldadlar, urkärnade
1 msk Virgin Kokosolja
1/2 dl Pistagesmör
2 tsk Lucuma, + 1/2 dl lucuma att rulla bollarna i
1 citron, zestet
1 nypa Himalayan Crystal salt
2 dl Ekologiska Cashewnötter

Mixa allt utom cashewnötter i en matberedare till en slät massa. Tillsätt cashewnötter och mixa igen. Forma smeten till bollar och rulla dem i lucumapulver. Ställ bollarna i kylen i minst 1h innan du avnjuter dem!