×

Pepstop

 Här hittar du recept för inspiration till kreativ och rolig matlagning för både vardag och fest. Var lekfull och våga byta ut, ta bort och lägga till råvaror. Använd gärna säsongens utbud och smaker.

En glad kock lagar den bästa maten!

_________________________________________________________________________

Vegan Mango Cheesecake



Växtbaserad cheesecake för alla tillfällen!

12-14 bitar

Botten
3 dl Raw Bovetegranola – Kakao & Kokos eller Krispig Granola – Amarant, Quinoa & Kanel
3 st Ekologiksa Medjooldadlar, blötlagda om de är hårda

Fyllning
3 dl Cashewnötter, blötlagda
1 burk Kokosgrädde Vispbar 32% fett
ca. 1/2 mango (ca. 1 dl fryst mango i tärningar, tina dem innan och låt vätskan rinna av)
1 tsk Ekologiskt Grukmejapulver 
1 ½ msk Näringsjäst
1 msk Raw Agave Naturell
3 msk Virgin Kokosolja, smält
1 nypa Himalayan Crystal Salt
2 nypor Äkta Vaniljpulver

Servering & dekorering
Färska bär
Mynta

Mixa granolan smulig i en blender eller matberedare. Kärna ur dadlarna och mixa med granolan till en botten. Tryck ut i en form med löstagbar botten, ca. 18 cm.
Skölj och sila bort vattnet från cashewnötterna. Mixa cashewnötter, kokosgrädde, mango och gurkmejapulver i en matberedare eller blender till en slät smet. Häll i näringsjäst, agave, kokosolja, salt och vaniljpulver och mixa tills smeten är helt slät. Smaka av. Häll fyllningen i formen. Låt stelna i kylen 6-8 timmar. Servera tårtan kall, dekorerad med färska bär och mynta.

Tips! Blötlägg nötterna i ca 5 timmar för att optimera näringen, göra dem mer lättsmälta och lättare att mixa sönder. Om du glömt blötläggningen går det bra ändå, tillsätt en skvätt vatten när du mixar.

Matchapudding

4 små portioner
2,5 dl vatten
1 tsk agar agar
1/2 tsk Matcha Green Tea Powder
1 nypa Äkta vaniljpulver, om så önskas

Topping:
Kokosgrädde vispbar, 32% fett

Koka upp 2 dl av vattnet och tillsätt agar agar, rör om och låt det lösa sig i vattnet. Ställ åt sidan och låt svalna till 70 grader eller lägre. Vispa ut matchapulvret i ca. 1/2 dl vatten som har värmts upp till 70 grader. Vattnet ska inte vara varmare än 70 grader för att inte  matchans näringsämnen och smak ska förstörs. Lättast är att vispa matcha med en matchavisp i en matchaskål, men det går såklart även med en vanlig visp i en vanlig skål.  Vispa till sist ner vattnet med agar agar i den den uppvispade matchan. Om så önskas, tillsätt en nypa vaniljpulver för en sötare smak. Häll upp i små glas och ställ kallt en stund. Vid servering, klicka lite vispad kokosgrädde på toppen.

Falsk ”laxröra” på linser

Smaken i denna röra påminner om den klassiska laxröran, men röran är laxfri – därför kallar vi den för falsk laxröra! Umeboshi puréen ser till att röran får en förhöjd umamismak och skapar en känsla av hav. God röra att ha på macka, på snittar, till sallad eller på buffébordet.

1 skål
2 dl kokade röda linser
1/2 msk Umeboshi purée 
1 tsk Veggiebuljong
1 färsk lök, hackad
3 dillkvistar

Skölj av de kokta linserna och låt vattnet rinna av. Lägg linserna i en mixer och mixa snabbt i någon minut. Rör sedan i övriga ingredienser och smaka av.

Tips! Röran är underbart god på glutenfri Suredegsbaguette med lite dill och en citronskiva! 

Grön Ärtsoppa med Pepparrotsgrädde

 

En klassiker i ny tappning!

2 portioner 
1 färsk lök
4 dl gröna ärtor, frysta
4 dl vatten
1 msk Veggie Buljong eller Lantbuljong Original
1 dl Kokosgrädde Vispbar 32% fett
1 skvätt Raw Äppelcidervinäger med moder
Virgin Kokosolja, till stekning

Servering & dekorering
Kokosgrädde Vispbar 32% fett, kyld
Pepparrot, riven
Rostade Kokoschips – Wasabi 

Stek löken mjuk i en kastrull med lite kokosolja. Lägg i ärtor och krydda med buljongen. Häll i vattnet och låt puttra i några minuter. Tillsätt kokosgrädde och en skvätt äppelcidervinäger. Häll allt i en blender eller mixa med en stavmixer till en slät soppa. Smaka av. Vispa den kylda kokosgrädden lätt och blanda med pepparrot. Servera soppan varm eller kall med en klick pepparrotgrädde på toppen. Strö över lite kokoschips med wasabismak för extra krisp och hetta.

Tips! För att bevara den aktiva bakteriekulturen i vår Raw Äppelcidervinäger med moder och på så sett få en prebiotisk soppa tillsätter du äppelcidervinägern efter uppvärmning och ät soppan kall. Värmen kan nämligen döda de annars aktiva bakterierna. 

Ranch kokosdressing

Smashing på alla sallader!

1 burk Kokosgrädde Vispbar 32% fett
2 lime, saft och zest
1 knippe koriander
1 knippe dill
1 knippe gräslök
1 nypa Himalayan Crystal Salt

Mixa kokosgrädden till en slät kräm med en stavmixer. Riv det yttersta av limeskalet och pressa saften i kokosgrädden. Hacka örterna och tillsätt tillsammans med limezesten i kokosgädden. Blanda allt och smaka av med salt. Ringla dressingen över sallad, nudlar eller grillade grönsaker. Förvara dressingen i en glasflaska i kylen, så håller den längre. 

Tips! Prova att smaksätta dressingen med andra smaker, exempelvis med Vegan Chili Mayo eller Tomato Ketchup.