×

Pepstop

 Här hittar du recept för inspiration till kreativ och rolig matlagning för både vardag och fest. Var lekfull och våga byta ut, ta bort och lägga till råvaror. Använd gärna säsongens utbud och smaker.

En glad kock lagar den bästa maten!

_________________________________________________________________________

Groddning – steg för steg

 

Groddar är väldigt näringsrika och rika på mineraler, vitaminer, enzymer och antioxidanter. Egna groddar är alltid bäst – både i smak, krispighet och färskhet! Det lilla fröet eller bönan som groddas har i uppgift att växa till sig för att så småningom bli en stor planta. En enorm kraft, energi och näring finns därmed laddad inuti det lilla fröet. När fröna blötläggs släpper de loss alla nyttigheter och näringsämnen som legat i vila. Följ hur det lilla fröt börjar spira och hur det växer fram en grodd i sidled eller små skott på höjden. 

Att grodda tar mellan 4-8 dagar beroende på vilka frön du väljer att grodda. Groddar är en av de mest näringsrika livsmedel du kan äta och är ett enkelt sätt att få i sig livsviktig näring. Groddar behöver ingen trädgård – en groddburk, vatten och frön är allt som behövs!

Dag 1 – Blötlägg
Blötlägg fröna i 6-8 timmar för att aktivera groddningsprocessen. Använd ca. 2-3 msk frön till en groddning. När blötläggningen är klar sköljer du av fröna i kallt vatten och lägger dem i en ren groddburk.

Dag 2 – Skölj, skölj och skölj
Skölj av groddarna minst 2 gånger per dag i kallt vatten. Groddburken är smart då locket fungerar som en sil. Ställ groddburken i det tillhörande stället med locket nedåt och i rumstemperatur. Undvik att peta med fingrarna bland groddarna för att undvika bakterier.

Dag 3 och 4 – Fortsätt skölja
Nu börjar groddarna att synas. Vissa groddar kan man äta redan dag 2 och 3, näringen frigörs ju vid blötläggning. För att få större groddar som är extra krispiga, fortsätt att grodda en dag till. Ju längre groddning, desto större och krispigare grodd. Fortsätt groddningen genom att skölja groddarna med kallt vatten 2-3 gånger per dag.

Dag 4-8 – Klara att ätas!
Nu är det färdiggroddat! Tiden beror på vilka groddar som du groddar. Skölj groddarna en sista gång och ställ sedan in dem i kylskåpet. Genom att ställa in dem i kylen avstannar groddningen. I kylskåpet håller de sig fräscha i 4-5 dagar. Förvara dem då i en tätslutande glasburk.

 

Här finner du vårt utbud av groddmixar och groddburkar.

 

Matchasemla

ca. 12 st minisemlor

Semelbulle:
50 g jäst
5 dl mandelmjölk
2 msk fiberhusk
1 dl Virgin Kokosolja, smält i vattenbad
5,5 dl mandelmjöl
2,5 dl bovetemjöl
3,5 msk tapioka
1 dl lönnsirap
2 tsk kardemumma, nystött
2 nypor Vaniljpulver
2 nypor Himalayan Crystal Salt

Mandelkräm:
4 Medjooldadlar
1 d Mandelsmör
2 msk Raw Agave Naturell

Matchagrädde:
4 dl kokosgrädde, den feta delen
1 msk Raw Agave Naturell
1 tsk kardemumma, nystött
1 tsk Matcha Green Tea Powder
1 nypa Vaniljpulver
1 nypa Himalayan Crystal Salt

Semelbulle: Sätt ugnen på 175 grader. Smula jästen i en bunke. Värm mandelmjölk (spara ett par matskedar till pensling) till 37 grader i en kastrull. Häll vätskan över jästen och rör tills den löst sig. Rör ner fiberhusk och kokosolja och låt stå i ca. 10 minuter. Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta degen förhand eller i maskin i några minuter. Dela degen i tolv bitar, forma släta bullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Täck med bakduk och låt jäsa i 40 minuter. Pensla med mandelmjölk och grädda i mitten av ugnen i ca. 10 minuter.

Mandelkräm: Mixa alla ingredienser i en matberedare eller mixer till en mandelkräm.

Matchagrädde: Vispa alla ingredienser till en slät och fluffig grädde. Låt stå kallt en stund innan du spritsar.

Låt bullarna svalna innan du skär av toppen, gröper ur dem och fyller med mandelkräm. Spritsa på matchagrädde och sätt tillbaka locket. Pudra med kokosmjöl eller matcha powder så semlorna blir extra fina.

 

Crunchy Caramel Ice Cream

4-6 personer

1 påse Coconut Caramel Hard Toffee
1 paket Mandelglass Bourbon Vanilj
1/2 burk Pekan & Kokosspread
1/2 dl Pekannötter, grovhackade

Krossa kokoskolorna med en mortel eller hammare. Varva mandelglass, de krossade kokoskolorna, pekan & kokosspread och hackade pekannötter i en form. Servera direkt eller förvara i frysen.     

Green Trio Dressing

1 portion

1 tsk Green Trio
1 pressad limefrukt
1 nypa Himalayan Crystal Salt
½ dl olivolja
1 msk Sesamesan Ramslök

Blanda samman alla ingredienser i en skål till en dressing.

Tips! Dressingen går utmärkt att ”måla med”, justera mängden olivolja om konsistensens önskas tunnare eller tjockare. Måla dressingen direkt på tallriken och servera med en fräsch sallad. – Superfood art dressing!

Gurkmejagröt

1 portion

3 dl vatten
1 msk Gurkmeja-paste (se tidigare recept)
1 dl quinoaflingor

Till servering:
1 msk Mandelsmör
Hallon eller andra bär.
Valfri växtbaserad mjölk

Rör ut gurkmeja-pasten i en kastrull med vattnet. Tillsätt quinoaflingor och låt puttra i ca. 3 min eller till önskad konsistens på gröten. Lägg upp den gyllengula gröten i en skål och klicka på lite mandelsmör. Toppa med hallon och servera med valfri mjölk. – Mättande och god gurkmejagröt för morgon, lunch och kväll.