×

Pepstop

 Här hittar du recept för inspiration till kreativ och rolig matlagning för både vardag och fest. Var lekfull och våga byta ut, ta bort och lägga till råvaror. Använd gärna säsongens utbud och smaker.

En glad kock lagar den bästa maten!

_________________________________________________________________________

Citronpaj

En vegansk variant av klassisk citronpaj. Syrligt söt, smakar bättre än orginalet!

 

6 små pajer eller  1 stor

Pajbotten:
3 1/2 dl mandelmjöl
2 dl kokosmjöl
1 1/4 dl kokosolja, smält i vattenbad
3 msk agave
1 nypa vaniljpulver
1 nypa salt 

 Fyllning:
2 3/4 dl kokosolja, smält i vattenbad
1 1/4 dl kokossmör, smält i vattenbad
zest och saft från 2 citroner
1/2 dl agave
ev 1 nypa gurkmeja 

Topping:
2 dl kokosgrädde 

Rör ihop ingredienserna till pajbottnen och knåda den ordentligt. Tryck ut den i sex mindre pajformar med löstagbar botten. Har du torkugn kan du torka pajskalen i ca 12 timmar innan du fyller dem. Om du inte har en torkugn kan du torka på lägsta värme i vanlig ugn. Vädra då och då genom att öppna luckan. Torka tills pajskalet är så torrt som du önskar.
Blanda ingredienserna till fyllningen till en slät smet. Fördela fyllningen i pajskalen.  Ställ pajerna i kylen i 1-2 timmar innan servering.
Servera med kokosgrädde.

Tips! Har du inga små pajformar går det lika bra med en stor form med löstagbar botten. 

Dipp och vegobiffar från Biggest Loser

 

Cashewnötsdipp

1 skål

2 dl Cashewnötter, blötlagda i ca 3-5 timmar
4 soltorkade cocktailtomater
1 röd paprika, urkärnad
1 tomat
1 msk Näringsjäst
1 tsk Lantbuljong
1/2 citron, pressad
1 bit chilifrukt
1 knippe valfri ört, basilika eller koriander

Sila bort blötläggningsvattnet från nötterna och mixa alla ingredienser till en grov dipp. Om det är svårt att få knivarna att snurra tillsätt en skvätt vatten eller en extra tomat.


Grön örtdipp

1 skål

2 dl Cashewnötter, blötlagda i ca 3-5 timmar
½ kruka basilika
1 liten näve babyspenat
½  citron, pressad
½ dl Olivolja
2 msk Näringsjäst
½ tsk Örtsalt Ramslök
1 nypa Himalayan Crystal Salt
Vatten efter behov

Sila bort blötläggningsvattnet från nötterna och mixa alla ingredienser till en grov dipp i en matberedare. Om det är svårt att få knivarna att snurra tillsätt en skvätt vatten. Ju längre du mixar desto slätare dipp.


Vegobiffar

6-8 st

1 dl helt skalat bovete
½ rödlök, skalad
6 shiitake svampar eller 1 liten portobellosvamp
½ fänkål
2 stjälkar grönkål, ta bort stammen
1 dl valnötter, grovt hackade
½ dl teffmjöl eller annat glutenfritt mjöl (ris, majs eller bovetemjöl går bra)
1 msk Malda Chiafrön
1 tsk Lantbuljong
ett par drag med svartpepparkvarnen
Neutral Kokosolja till stekning
1 tsk Tamari till stekning
1 dl sesamfrön till panering 

Skölj bovetet i hett vatten för att ta bort det röda färgämnet fagopyrin. Koka bovetet i vatten tills det blir mjukt ca 10 – 15 min och sila bort överflödigt vatten. Skiva löken och svampen och stek den gyllenbrun i lite kokosolja tillsammans med lite tamari. Mixa bovetet i en matberedare tillsammans med den stekta löken och svampen till en grov smet, lägg över smeten i en bunke. Mixa fänkål och grönkål grovt och vänd ner i smeten, tillsammans med valnötter. Blanda i mjöl, malda chiafrön och krydda med lantbuljong och peppar. Provstek en liten biff innan panering, om biffen är för torr, ha i lite vätska, ett par msk vatten eller lite olivolja, om den är för lös ha i lite extra mjöl. Panera i sesamfrön och stek dina biffar på medelhög värme. 

Tips! För dig som vill ha en snabb lösning kan du alltid använda någon av våra vegobiffmixar

Probiotisk grön smoothie

2 glas

2 kapslar Probiotika
½ gurka
½ avokado, urkärnad
2 kvistar grönkål
½ citron, pressad
1 cm ingefära, skalad
1 nypa Himalayan Crystal Salt
lite vatten till lagom konsistens

Mixa alla ingredienser till en smoothie, tillsätt vatten om den blir för tjock. Bra start på dagen!

Gino med Kokoschoklad

 

4-6 portioner

100 g Kokoschoklad
1 liten ananas
1 mango
2 bananer
2 dl hallon
250 g jordgubbar

Servera med Mandelglass Vanilj och Rostade Kokoschips

Sätt ugnen på 175 grader och klä en plåt med bakplåtspapper. Skala och skär frukten i bitar och fördela jämnt på plåten. Hacka Kokoschokladen fint och strö över frukten. Placera i mitten av ugnen i ca. 10 minuter eller tills chokladen smält och frukten blivit mjuk och varm. Toppa med Rostade Kokoschips och servera med glass. En perfekt efterrätt som går snabbt att göra och som dessutom är vansinnigt god!

Tips! Byt ut frukterna och bären till just dina favoriter. 

Rawboll med Matcha och kardemumma

Cirka 12 st

7 st Medjooldadlar, urkärnade
3/4 dl Mandelsmör
2 msk Virgin Kokosolja
1 nypa Äkta vaniljpulver
1 tsk kardemumma

Matcha att pudra över.

Mixa alla ingredienser, utom matcha, till en slät smet i en matberedare. Forma till ägg eller bollar och ställ in i kylen ca. 1 timme så att de får en fastare form. Ta ut ur kylen och pudra över matcha innan servering. Förvara i kyl.