×

Pepstop

 Här hittar du recept för inspiration till kreativ och rolig matlagning för både vardag och fest. Var lekfull och våga byta ut, ta bort och lägga till råvaror. Använd gärna säsongens utbud och smaker.

En glad kock lagar den bästa maten!

_________________________________________________________________________

Grön ACV soppa




Grunden och basen i en god soppa är lök, veggiebuljong, ingefära och selleri. Sedan kan du valfritt lägga i olika grönsaker som du gillar eller har hemma i kylen eller frysen. Krydda med det du gillar. Tänk på att om du använder torkade kryddor läggs dessa med fördel i början av tillagningen så smaken hinner blomma ut och färska örter alltid ska i mot slutet  så att inte aromen kokar bort. Den här soppa låter jag inte puttra så länge eftersom jag vill ha kvar så mycket som möjligt av näringen. 

4 portioner

1 liten gul lök
1 tsk Neutral kokosolja, till stekning
1 selleristjälk
1½ msk Veggiebuljong
1 bit ingefära, tvättad och skivad
1 liter vatten
1 liten broccoli, delad i mindre bitar
2 stora stjälkar grönkål (ta bort stammen)
1 knippe persilja
1-2 msk Raw äppelcidervinäger med moder

Skala, hacka och fräs löken i en kastrull med kokosolja. Skiva selleri och ingefära och tillsätt tillsammans med buljong och vatten. Låt puttra i ca. 10 min. Tillsätt broccoli, grönkål och persilja och låt puttra ytterligare ett par minuter. Mixa sedan soppan slät med en blender eller stavmixer och tillsätt 1-2 msk raw äpplecidervinäger med moder. Smaka av och servera!

 

Mandelpålägg



 

Av mandelpulpan som blir kvar när du gör mandelmjölk kan du lätt göra ett gott pålägg. Krämigt gott på krispiga kex! Krydda och smaksätt med dina favoriter – vi använde gurkmeja. Minska svinnet med mandelpålägg! 

2 dl mandelpulpa (det som blir över när du gör mandelmjölk)
2 nypor Himalayan Crystal Salt
2 nypor Gurkmejapulver
2 msk smält Kokosolja ( virgin eller Netural)  

Blanda samman alla ingredienser i en bunke. Forma mandelpålägget med händerna till valfri form. Slå in i plastfolie och lägg i kylen för att stelna. Ta fram pålägget och skiva bitar och lägg på kex eller macka. Mandelpålägget håller i kyl i ca 1 veckan.

Tips! Detta recept kan varieras med olika smaksättningar som till exempel timjan, vitlök, lökpulver, hackade oliver, chili eller varför inte testa en söt variant med rivet äpple och lingon.

 

Mandelpulpakex

 

Minska svinnet och gör goda mandelkex av pulpan du får kvar när du gör egen mandelmjölk! Tunna och goda mandelkex, perfekta till ostbrickan såväl som till soppan. 


Ca.
 30 kex

3 msk olivolja
½ msk fiberhusk
2 dl mandelpulpa (det som blir över när du gör mandelmjölk) – ordentligt pressat i deciliter måttet
3 msk Näringsjäst
3 nypor Himalayan Crystal Salt 

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda fiberhusk med olivolja i en bunke. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta ihop degen så att allt blandas väl. Låt degen vila någon minut. Pressa ut degen på ett plåt och kavla ut den mellan två bakplåtspapper till en kvadrat. Skär degen i rutor och gör små lufthål med en potatissticka eller gaffel i varje ruta. Grädda i ugn i ca 30 min. Stäng av värmen och låt kexen stå på eftervärme i ca 10 min.

Tips! Fiberhusken binder samman degen. Har du för mycket fiberhusk i kan kexet bli mjukt, vilket också är gott. Har du inte fiberhusk kan du även prova att använda malda linfrön eller malda Chiafrön.

Bloody Beet

 

En blodröd bubblig drink.

1 flaska Kombucha – Hallon & Fläder
1 msk Ekologiskt Rödbetspulver

Häll upp kombucha (skaka inte flaskan) i en tillbringare och rör försiktigt ner rödbetspulver. Det kan skumma endel så blanda försiktigt och låt eventuellt stå en stund så skummet lägger sig. Häll upp drycken i glas – dekorera glaskanten med rödbetspulver för extra fin servering.

Veganska ”ost”spöken

En god vegansk ”ostkräm” med bas av cashewnötter som får en härlig ostig smak av näringsjäst. Lätt att göra och god att äta på sesamkex eller fröknäcke. 

2 dl Ekologiska cashewnötter, blötlagda
1 msk Raw Äppelcidervinäger med moder
2 msk Levande Bakteriekultur, koncentrerat tillskott (kan uteslutas)
3 msk Näringsjäst
1/2 dl vatten
1 nypa Himalaya Crystal Salt

Tillbehör:
Svarta Sesamkex

Skölj av de blötlagda nötterna. Mixa alla ingredienser i en mixer till en slät kräm. Justera krämens tjocklek med mängden vatten. Den kan tjockna något i efterhand. Spritsa ut ostkrämen till små toppar på svarta sesamkex och måla ögon och mun med en ätbar färg.

Tips! Vill du ha färgade spöken, använd Ekologiskt Gurkmejapulver till gula spöken och Ekologiskt Rödbetspulver till röda spöken.
Har du ingen ätbar färg, använd exempelvis svarta pepparkorn eller klipp bitar av russin till ögon.