×

Pepstop

 Här hittar du recept för inspiration till kreativ och rolig matlagning för både vardag och fest. Var lekfull och våga byta ut, ta bort och lägga till råvaror. Använd gärna säsongens utbud och smaker.

En glad kock lagar den bästa maten!

_________________________________________________________________________

Mättande Bananvåfflor

Glutenfria och veganska våfflor som är lika goda till dessert med kokosgrädde och färska bär som till lunch toppad med valfria grönsaker. Våfflan är mättande – en per person räcker.

4 våfflor
1 frp Glutenfri Brödmix – Bananbröd
ca 2 dl nötmjölk
ca 1,5 dl kallt vatten
Virgin Kokosolja, till gräddning

Till servering:
t.ex. Vispbar Kokosgrädde, 32% fett
t.ex. valfria bär
t.ex. Heavenly Spred – Hasselnöt & Choklad

Följ anvisningen enligt den glutenfria brödmixens förpackning, men tillsätt lite extra av vätskan och blanda till en våffelsmet. Värm upp våffeljärnet, klicka i lite kokosolja och grädda till våfflor. Servera våfflan medan den är varm.

ACV-Kokta Päron

 

2 stycken

2 fasta päron, gärna som har stjälken kvar
2, 5 dl Raw Granatäpplevinäger med Moder
1 stor bit ingefära
Vatten efter behov
1 Chokladkaka 80% kakao
1 dl Rostade Kokoschips, eller Naturella Koksochips

Skala päronen men behåll stjälken på toppen, de är fina och bra att lyfta päronen i. Häll vinägern i en mindre kastrull och lägg ner päronen. Skölj och skiva ingefäran och lägg i kastrullen. Fyll upp med vatten så det precis täcker päronen, ta därför en mindre kastrull. Låt päronen småputtra under lock tills de är mjuka i ca 20 min, testa med en potatissticka. Låt päronen därefter kallna i lagen. Lyft upp de kalla päronen och ställ dem på en tallrik medan du smälter chokladen i ett vattenbad. Ringla och bred på den smälta chokladen på päronen med en slickpott. Strö på kokoschipsen innan chokladen stelnar. Servera med en klick vispad kokosgrädde. En både fin och god dessert!

Tips! Lagen som är över kan du förvara i en kanna i kylen och dricka som måltidsdryck med mynta eller citron. 

Rawghurt med Probiotika


3 dl vatten
2 dl Ekologiska Cashewnötter,  blötlagda i minst fem timmar
1 msk Raw Äppelcidervinäger med Moder
1 msk Levande bakteriekultur –   koncentrerat tillskott
1 msk Gurkmejapulver
1 nypa Himalayan Crystal Salt 

Mixa samman alla ingredienser till en slät kräm. Reglera krämens tjocklek med mängden vatten. Låt stå i glasburk i rumstemperatur i ett dygn. Förvara sedan i glasburk i kylen. 

Tips! Tillsätt gärna peppar för att öka upptagningen av kurkumin från gurkmejan.  Önskas annan smak – smaksätt med exempelvis vanilj.

Tahinichokladkaka

Härlig mörk och krämig chokladkaka med nötig smak från tahini. En riktig magnesiumkälla med både tahini och mörk choklad som ingredienser. Chokladsmeten rörs snabbt ihop och kakan får sedan stelna i kylen i väntan på dina gäster. Välj att göra många små portionsbitar eller några större kakor och servera som små tårtor. Det är en mättande kaka så små bitar räcker som dessert eller till fikastunden. En chokladkaka för alla tahini-älskare!

16 mindre eller 4 större kakor

Chokladkaka 80% kakao
3 msk White Sesame Tahini
1 msk grovt hackade pistagenötter

Smält chokladen i ett vattenbad och blanda i tahini. Häll chokladsmeten i små silikonformar och toppa med pistagenötter. Låt stelna i kylen. Använd många små silikonformar eller gör kakan i något större formar och servera som små tårtor. Silikonformen gör att du enkelt får upp kakan från formen efter att smeten har stelnat i kylen. Servera tahinichokladkakan medan den är kall – galet god!

Tips! Förvara tahinichokladkakan i kylen och tänk på att den blir rinnig om den ligger i rumstemperatur för länge. 

 

 

 

Tahinidressing med Gurkmeja

2 msk White Sesame Tahini
½ dl vatten
1 tsk Raw Äppelcidervinäger med Moder
1 nypa Himalayan Crystal Salt
½ – 1 tsk Gurkmejapulver
1 dillkvist 

Rör ihop tahini och vatten i en skål så att det blandar sig väl. Rör ner äppelcidervinäger och smaksätt med gurkmejapulver, dill och lite salt. Reglerar tjockleken på dressingen genom att öka eller minska mängden vatten.
Servera som dressing på sallad, på varma grönsaker eller som dipp.