×

Pepstop

Raw pepparkaka

Renée Voltaire, 30 november 2016

8 Medjooldadlar
2 dl mandelmjöl
1/2 dl kokosolja

Pepparkakskryddblandning:
2 msk ingefära, mald
2 msk kanel
1 msk kardemumma, mald
1 msk kryddnejlika, mald

Rödbetspulver att rulla i

Mixa dadlar, mandelmjöl, kokosolja och 2 tsk av pepparkakskryddan och mixa till en slät smet. Rulla i rödbetspulver eller hackade nötter och ställ in i kylen i minst 1 h innan servering.

Vegobiffmix – Burgare

Renée Voltaire, 9 november 2016

Superenkla, snabba burgare!

Använd Vegobiffmix Cashew & Grönkål och till själva burgaren.
Supergott med Vegan Mayo och gucamole!

 

 

 

Matcharoons

Renée Voltaire, 2 november 2016

Vansinnigt goda och festliga Matcharoons! 

Bas:
4.5 dl  mandelmjöl
4.5 dl  kokosflingor
4 msk Kokosolja
3 msk Yacon
 

Matchasmet:
1/2 bassmeten 
2 tsk Matcha

 Cocosmet: 
1/2 bassmeten
6 medjooldadlar
2 tsk Raw Cacao powder eller carob
vanilj
salt
 
Fyllnad:
3 dl cashewnötter, blötlagd
1/3 dl Coconut butter
1 dl Kokosolja
Saft och zest från 2 lime
 

Dekoration:
Hampachoklad
1 dl kokosflingor 
0.5 tsk Matcha

Mixa ingredienserna till bassmeten till en slät smet. Dela upp smeten i två lika stora delar. Blanda ena delen med matcha och den andra blandar du med ingredienserna från chokladsmeten. Forma runda platta bitar av båda smeterna och ställ i kylen.

Lägg alla ingredienser till fyllningen i en stark matberedare och mixa till en slät smet. Plocka fram de formade bitarna och lägg en klick fyllnad på chokladbiten och tryck på matchabiten. Låt stelna i kylen.

Smält hampachokladen i vattenbad och blanda kokosflingor med matcha. Doppa halva kakan i hampachokladen och strössla på kokosflingorna. Låt stelna i kylen i ytterligare 30 min, eller tills chokladen stelnat. 

 

Tofu!

Renée Voltaire, 28 september 2016

Tofu tillverkas av sojabönor och har många användningsområden. Med sin neutrala smak passar det utmärkt i soppor, grytor, att fritera, att steka, som fyllning i paj och även i desserter.
Just nu kan du köpa allt du behöver för att göra egen tofu (Stora Tofu-kitet) för bara 99 kronor! 

Gör så här
1. Blötlägg 300 g torkade sojabönor (släng fuktkudden) i vatten 8-10 timmar.
2. Skölj bönorna noggrant, lägg dem i en matberedare och mixa med 5 dl vatten till en slät smet. Tillsätt eventuellt lite extra vatten för att få bladen att snurra lättare.
3. Koka upp 1 liter vatten i en stor kastrull och vänd ner bönsmeten. Låt sjuda försiktigt under omrörning i 15 minuter (för att få bort svårsmälta enzymer). Vänd ner skummet som bildas på ytan.
Se upp så att det inte kokar över eller bränns i botten.
4. Häll mjölken genom silpåsen i en ny kastrull. Pressa ut mjölken ordentligt ur påsen med händerna. Använd en handske eller handduk så du inte bränner dig. Nu är din sojamjölk klar. Pulpan (okaran) som blir över efter silningen kan sparas i frysen och blandas i grönsaksbiffar eller vegetarisk färs.
5. Värm upp sojamjölken på nytt tills dess temperatur är 80°C. Tillsätt först hälften av nigarivätskan från flaskan och rör om ordentligt i mjölken. Tillsätt sedan resten av vätskan och fortsätt röra. Snart börjar sojamjölken koagulera.
6. Lägg ett durkslag i en kastrull och placera silduken i durkslaget. Skopa försiktigt upp massan med en hålslev eller soppslev, lägg den i silduken och tryck försiktigt ihop den. Lägg en press på tofun (t.ex. en bunke med vatten eller en konservburk) direkt i durkslaget så att vätskan kan rinna ut. Låt stå i 20 minuter.

Nu är din tofu klar! Förvara tofun i sin egen vassle eller i kallt vatten. Tofun håller sig ca 7 dagar i kyl.

Bovetebars

Renée Voltaire, 20 juli 2016

1/2 dl My Sweet Honey
1/2 dl Mandelsmör
2 nypor Himalayan Crystal Salt
1 dl Medjooldadlar
1,5 dl Ekologiskt Bovete, groddat
1dl Ekologiska Mandlar

Smält honungen tillsammans med mandelsmör och salt i en kastrull. Mixa dadlarna till en smet i en matberedare. Tillsätt bovete och mixa igen. Om dadlarna är riktigt klibbiga kan det vara lättare att använda händerna. Addera mandlarna och honungssmeten i matberedaren och kör lite till, alt. blanda lite till med händerna. Forma en boll och tryck ut till en platt, 4-5cm hög, rektangulär kaka på ett bakplåtspapper. Skär upp bitar och ställ in i kylen så att den svalnar. Sververa och njut!