×

Pepstop

Vegansk Vongole med pistagenötter och svarvad kålrot

Renée Voltaire, 29 juni 2017

4 portioner

4 st små kronärtskockor, färska 
1 nypa Arame Alger, ca. 1 msk efter blötläggning
olivolja till stekning
1/2 gul lök
1 st vitlöksklyfta, finhackad
1/2 st röd chili, finhackad
2 dl vitt vin
1 msk Lantbuljong
1 kruka hackad persilja
1 dl salta pistagenötter med skal
1 st kålrot, svarvad

Börja med att koka kronärtskockorna mjuka i vatten i ca. 30 minuter. Plocka därefter bort de yttersta bladen på kronärtskockorna och skär bort stammen så att du har det så kallade ”hjärtat” kvar. Dela i mindre bitar. Blötlägg algerna i vatten i ca. 10 minuter.

Finhacka den gula löken och fräs i rikligt med olivolja tills den mjuknat men inte fått färg. Tillsätt den hackade vitlöken och chilin och låt fräsa med en liten stund. Häll bort blötläggningsvattnet från algerna och tillsätt alger, kronärtskockshjärtan, vitt vin och lantbuljong. Låt puttra i ca. 5-10 minuter.

Skala och svarva under tiden kålroten till ”spaghetti” med hjälp av en grönsakssvarv.  Det går även bra att använda andra grönsaker och rotfrukter som tex, sötpotatis och zucchini. Vänd ner den svarvade kålroten och pistagenötterna i pannan och låt puttra med i ytterligare någon minut. Tillsätt persiljan, servera och njut! 

Tips! Här hittar du all utrustning för att skiva och strimla maten.

 

Sesamsnittar med rödbetshummus & misospread

Renée Voltaire, 19 maj 2017

1 påse Svarta Sesamkex
1 påse Vita Sesamkex

Rödbetshummus

1 burk kokta kikärtor (à 400g)
3 rödbetor, kokta och skalade
4 msk olivolja extra virgin
1-2 msk White Sesame Tahini
1 msk citronsaft

Himalayan Crystal Salt 
Svartpeppar

Mixa alla ingredienser i en matberedare till en slät hummus, salta och peppra efter smak. 

Misospread

1 gul lök
150 g shiitakesvamp
70 g Ekologiska Mandlar, blötlagda minst 5 timmar
2 msk rapsolja
2 msk Tamari
2 påsar Snabbmiso

Skär löken i bitar. Fräs sedan lök och shiitake i oljan tills löken blivit mjuk men inte tagit färg. Häll av blötläggningsvattnen och skölj mandlarna. Lägg lök- och shiitakefräset i en matberedare tillsammans med övriga ingredienser och mixa slätt.

Bred rödbetshummus och misospread på sesamkexen. Toppa med vackra örter och groddar som tex koriander, shisokrasse och rödbetsgroddar. 

 

Glassig matchasandwich med pistagekross

Renée Voltaire, 18 maj 2017


3-4 glassar

1 påse Browniemix Chia
½ dl Virgin kokosolja
¾ dl vatten
1 förpackning Mandelglass Matcha och kardemumma
100 g Kokoschoklad
1 tsk Virgin Kokosolja 
ca 2 dl pistagenötter, hackade

Sätt ugnen på 160 grader. Klä en liten långpanna med bakplåtspapper. Häll browniemixen i en bunke, tillsätt smält kokosolja och vatten. Rör ihop till en smet. Låt svälla ca 10 minuter. Häll ut brownie-smeten i långpannan och bred ut till ca 1 cm tunn kaka. Grädda i ca 6 minuter. Ta ut plåten och låt kakan bli svalna.

Tryck ut rundlar ur kakan med hjälp av ett glas eller form i ungefär samma storlek som glassförpackningen. Lägg in kakorna i frysen så att de blir kalla. Tina under tiden glassen något. Tryck ur (eller klipp upp) glassen ur paketet och skiva den i lagom tjocka skivor. Använd samma form som du använde för att trycka ut kakrundlar till att trycka ut glassrundlarna. Tag ut kakorna ur frysen och lägg en glasskiva emellan till en sandwich. Ställ in i frysen igen. Hacka pistagenötterna. Smält kokoschokladen försiktigt över vattenbad, tillsätt en liten klick kokosolja för glansigare choklad. När chokladen är smält, tag ut glassarna och doppa dem i den smälta chokladen och sedan i de hackade pistagenötterna. Lägg på bakplåtspapper för att stelna något. Servera direkt eller ställ tillbaka i frysen tills det är dags att njuta av matcha-sandwichen.

Tips! Doppa spillbitarna av browniemixen i den smälta chokladen och sedan i pistagenötterna. Perfekta småkakor! 

Rulltårta med rödbeta och hallon

Renée Voltaire,

 

8-10 bitar

1 påse Browniemix Chia
½ dl Virgin Kokosolja
¾ dl vatten

Fyllning

2 dl Cashewnötter, blötlagda ca 5 timmar
1-2 msk Kokossirap, beroende på hur söt du vill ha fyllningen
saften från 1 citron
½ tsk Äkta Vaniljpulver
1 msk rödbetspulver
vatten till lagom konsistens

2 dl färska eller frysta hallon

Sätt ugnen på 160 grader. Klä en liten långpanna med bakplåtspapper. Häll browniemixen i en bunke, tillsätt smält kokosolja och vatten. Rör ihop till en smet. Låt svälla ca 10 minuter.

Gör under tiden fyllningen. Häll av blötläggningsvattnet och skölj cashewnötterna. Lägg dem i en mixer tillsammans med kokossirap, citronsaft, vaniljpulver och rödbetspulver. Mixa smeten krämig och tillsätt vatten efter behov. Ställ in fyllningen i kylen. 

Häll ut brownie-smeten i långpannan och bred ut till ca 1 cm tunn kaka. Grädda i ca 6 minuter. Ta ut kakan och låt den svalna något så att den fortfarande är formbar när du ska rulla den. Bred på krämen och täck kakan med hallon. Rulla försiktigt ihop till en rulltårta och ställ in den i kylen i 1 timme eftersom rulltårtan blir som allra godast när den har fått safta till sig. Lycka till!

Chokladdoppade browniebollar fyllda med Coconut Spread

Renée Voltaire,


12 bollar 

ca 12 tsk Creamy Caramel Coconut Spread 
1 påse Browniemix Chia
½ dl Virgin Kokosolja
¾ dl vatten

100 g Kokoschoklad
1 tsk Virgin Kokosolja 
Rostade Kokoschips

Lägg ut ett bakplåtspapper på en tallrik eller bricka som ryms i din frys. Klicka ut kokosspread i lagom stora klickar, ca 1/2 -1 tsk per klick. Sätt in i frysen och låt dem stelna.

Sätt ugnen på 160 grader. Klä en liten långpanna med bakplåtspapper. Häll browniemixen i en bunke, tillsätt smält kokosolja och vatten. Rör ihop till en smet. Låt svälla ca 10 minuter. Häll ut brownie-smeten i långpannan och bred ut till ca 2 cm tjock kaka. Grädda i ca 8-10 minuter. Låt kakan svalna. 

Dela kakan i 12 rutor och tag ut kokosspread-klickarna från frysen. Ta en brownieruta och lägg  på en kokosspread-klick och forma brownien runt klicken till bollar. Ställ in bollarna i kylen medan du smälter kokoschokladen över vattenbad, tillsätt en liten klick kokosolja för glansigare choklad. Doppa bollarna i den smälta chokladen och strö över kokoschips. Ställ tillbaka bollarna i kylen tills chokladen stelnat. Gott tillsammans med jordgubbar!