×

Pepstop

Tofu!

Renée Voltaire, 28 september 2016

Tofu tillverkas av sojabönor och har många användningsområden. Med sin neutrala smak passar det utmärkt i soppor, grytor, att fritera, att steka, som fyllning i paj och även i desserter.
Just nu kan du köpa allt du behöver för att göra egen tofu (Stora Tofu-kitet) för bara 99 kronor! 

Gör så här
1. Blötlägg 300 g torkade sojabönor (släng fuktkudden) i vatten 8-10 timmar.
2. Skölj bönorna noggrant, lägg dem i en matberedare och mixa med 5 dl vatten till en slät smet. Tillsätt eventuellt lite extra vatten för att få bladen att snurra lättare.
3. Koka upp 1 liter vatten i en stor kastrull och vänd ner bönsmeten. Låt sjuda försiktigt under omrörning i 15 minuter (för att få bort svårsmälta enzymer). Vänd ner skummet som bildas på ytan.
Se upp så att det inte kokar över eller bränns i botten.
4. Häll mjölken genom silpåsen i en ny kastrull. Pressa ut mjölken ordentligt ur påsen med händerna. Använd en handske eller handduk så du inte bränner dig. Nu är din sojamjölk klar. Pulpan (okaran) som blir över efter silningen kan sparas i frysen och blandas i grönsaksbiffar eller vegetarisk färs.
5. Värm upp sojamjölken på nytt tills dess temperatur är 80°C. Tillsätt först hälften av nigarivätskan från flaskan och rör om ordentligt i mjölken. Tillsätt sedan resten av vätskan och fortsätt röra. Snart börjar sojamjölken koagulera.
6. Lägg ett durkslag i en kastrull och placera silduken i durkslaget. Skopa försiktigt upp massan med en hålslev eller soppslev, lägg den i silduken och tryck försiktigt ihop den. Lägg en press på tofun (t.ex. en bunke med vatten eller en konservburk) direkt i durkslaget så att vätskan kan rinna ut. Låt stå i 20 minuter.

Nu är din tofu klar! Förvara tofun i sin egen vassle eller i kallt vatten. Tofun håller sig ca 7 dagar i kyl.

Bovetebars

Renée Voltaire, 20 juli 2016

1/2 dl My Sweet Honey
1/2 dl Mandelsmör
2 nypor Himalayan Crystal Salt
1 dl Medjooldadlar
1,5 dl Ekologiskt Bovete, groddat
1dl Ekologiska Mandlar

Smält honungen tillsammans med mandelsmör och salt i en kastrull. Mixa dadlarna till en smet i en matberedare. Tillsätt bovete och mixa igen. Om dadlarna är riktigt klibbiga kan det vara lättare att använda händerna. Addera mandlarna och honungssmeten i matberedaren och kör lite till, alt. blanda lite till med händerna. Forma en boll och tryck ut till en platt, 4-5cm hög, rektangulär kaka på ett bakplåtspapper. Skär upp bitar och ställ in i kylen så att den svalnar. Sververa och njut!

Rabarberkompott med jordgubbar

Renée Voltaire, 6 juli 2016

2 stora rabarber
5 jordgubbar
2 nypor Äkta vaniljpulver
1 msk Raw Agave Naturell 
1/2 msk vatten
1/2 tsk kardemumma
2 msk Chiafrön

Skölj och skär rabarbern i små bitar samt rensa jordgubbarna och skär dem i mindre bitar. Lägg ner i en kastrull. Addera vaniljpulver, agave, vatten och kardemumma. Koka upp på spisen tills rabarbern blivit mjuk. Blanda ner chiafrön och ställ in i kylen för att svala och ät den tillsammans med mandelmjölk. Kompotten är även god att äta varm tillsammans med några skopor vaniljglass. 

Banankaka – saftig banankaka med kokos och ingefära

Renée Voltaire, 18 januari 2016

12 bitar
6 dl glutenfri mjölmix ( se nedan )
2 dl kokoschips  
3 ½ tsk bakpulver
3 tsk ingefära, mald
2 tsk kanel
2 tsk kardemumma, nystött
2 nypor salt
1 nypa muskot
1 nypa vaniljpulver
5 msk kokosolja, smält i vattenbad
4 bananer, mogna
2 dl mandelmjölk
1 ”linfröägg” ( blanda 1 msk linfrömjöl med 2,5 msk vatten)
½ dl kokossocker
 
Glutenfri mjölmix 3 dl
1,5 dl rismjöl
1,5 dl bovetemjöl
1,5 msk tapioka 

 

Sätt ugnen på 175°C. Blanda mjöl, kokoschips (spara ett par matskedar till topping), bakpulver och kryddor. Mixa kokosolja, tre av bananerna, mandelmjölk, linfröägg och kokossocker i en separat bunke. Rör ner mjölblandningen i banansmeten och häll i en brödform klädd med bakplåtspapper. Skiva den sista bananen på längden och lägg på kakan. Strö över resten av kokoschipsen och grädda i mitten av ugnen i ca 1 timme eller tills kakan fått fin färg och börjat släppa från kanten. Låt svalna på galler.

Banankakan är godast när den är saftig, grädda inte för länge. Känn med en sticka så märker du när den är klar.

Nyårstips! Rawbiff

Renée Voltaire, 29 december 2015

Vackert röda och lättgjorda rawbiffar
Ca 8 stycken

4 st rödbetor
1 avokado
2-3 matskedar Ekologisk senap
1 rödlök
1 matsked kapris, avrunnen
½ matsked shiso, helst picklad men torkad går också bra
1 kryddmått svartpeppar
8 shisoblad, eller något annat salladsblad!

 

Riv rödbeta och lök grovt. Mosa avokadon och mixa den med senapen och löken.
Blanda i övriga ingredienser i avokadosmeten och vänd sedan ner de rivna rödbetorna
Forma biffarna och servera dem på salladsblad. Garnera med kapris.