×

Pepstop

 Här hittar du recept för inspiration till kreativ och rolig matlagning för både vardag och fest. Var lekfull och våga byta ut, ta bort och lägga till råvaror. Använd gärna säsongens utbud och smaker.

En glad kock lagar den bästa maten!

_________________________________________________________________________

Blommig Kokosceviche

4 portioner

1/3 gurka
2 tomater
2 salladslökar
1 avokado
1/3 röd chilifrukt (kärna ur om du önskar en mildare smak)
1 kruka finhackad koriander
2 dl Raw Kokoschips
1 lime, zest och saft
1 nypa Himalayan Crystal Salt

Skär gurka, tomater, avokado och salladslök i små bitar och lägg i en stor skål. Finhacka chili och koriander och lägg i skålen med de övriga grönsakerna.  Tillsätt lime och kokoschips och blanda ihop, smaka av med salt. En både vacker och god förrätt som kommer göra succé på festen. 

Tips! Servera i halverade kokosnötter och dekorera med ätliga blommor, t.ex. ringblommor eller viol. 

Algbowl med tamaristekt portobello

 
2 portioner

1/2 dl Arame Alger
2-3 grönkålsblad
1 broccolibukett
75 g sockerärtor
2-3 salladslökar
50 g shiitake
1 portobello
1 msk Tamari
1/2 zucchin
1 avokado, skalad och urkärnad 
2 msk Furikake
1/2 dl Rostade Algchips Nori
1 knippe koriander, hackad

Dressing:

Färsk röd chili, finhackad, efter smak
1 knippe koriander
1/2 dl Tamari
1 lime, saften
1 tsk Raw Agave Naturell

Börja med dressingen. Finhacka chilin, (kärna ur chilifrukten för en mildare smak), finhacka koriandern och blanda ihop med tamari, limesaft och agave.

Blötlägg algerna i ca 10 minuter. Gör under tiden iordning resten av salladen. Skär broccoli, grönkål, sockerärtor och salladslök i mindre bitar och blanda ihop till en sallad. Skiva portobellosvampen och doppa den i tamari. Stek den hastigt i en stekpanna och blanda ner shiitakesvampen mot slutet. Svarva zucchinin och blanda med de blötlagda algerna. Om du inte har en grönsakssvarv, gör remsor av zucchini med hjälp av en potatisskalare. Lägg upp salladen i två portionsskålar. Lägg på den stekta svampen och algerna med zucchinin. Toppa med avokado, furikake, algchips och koriander. Servera med dressingen.

Sesamsnittar med rödbetshummus & misospread

1 påse Svarta Sesamkex
1 påse Vita Sesamkex

Rödbetshummus

1 burk kokta kikärtor (à 400g)
3 rödbetor, kokta och skalade
4 msk olivolja extra virgin
1-2 msk White Sesame Tahini
1 msk citronsaft

Himalayan Crystal Salt 
Svartpeppar

Mixa alla ingredienser i en matberedare till en slät hummus, salta och peppra efter smak. 

Misospread

1 gul lök
150 g shiitakesvamp
70 g Ekologiska Mandlar, blötlagda minst 5 timmar
2 msk rapsolja
2 msk Tamari
2 påsar Snabbmiso

Skär löken i bitar. Fräs sedan lök och shiitake i oljan tills löken blivit mjuk men inte tagit färg. Häll av blötläggningsvattnen och skölj mandlarna. Lägg lök- och shiitakefräset i en matberedare tillsammans med övriga ingredienser och mixa slätt.

Bred rödbetshummus och misospread på sesamkexen. Toppa med vackra örter och groddar som tex koriander, shisokrasse och rödbetsgroddar. 

 

Glassig matchasandwich med pistagekross


3-4 glassar

1 påse Browniemix Chia
½ dl Virgin kokosolja
¾ dl vatten
1 förpackning Mandelglass Matcha och kardemumma
100 g Kokoschoklad
1 tsk Virgin Kokosolja 
ca 2 dl pistagenötter, hackade

Sätt ugnen på 160 grader. Klä en liten långpanna med bakplåtspapper. Häll browniemixen i en bunke, tillsätt smält kokosolja och vatten. Rör ihop till en smet. Låt svälla ca 10 minuter. Häll ut brownie-smeten i långpannan och bred ut till ca 1 cm tunn kaka. Grädda i ca 6 minuter. Ta ut plåten och låt kakan bli svalna.

Tryck ut rundlar ur kakan med hjälp av ett glas eller form i ungefär samma storlek som glassförpackningen. Lägg in kakorna i frysen så att de blir kalla. Tina under tiden glassen något. Tryck ur (eller klipp upp) glassen ur paketet och skiva den i lagom tjocka skivor. Använd samma form som du använde för att trycka ut kakrundlar till att trycka ut glassrundlarna. Tag ut kakorna ur frysen och lägg en glasskiva emellan till en sandwich. Ställ in i frysen igen. Hacka pistagenötterna. Smält kokoschokladen försiktigt över vattenbad, tillsätt en liten klick kokosolja för glansigare choklad. När chokladen är smält, tag ut glassarna och doppa dem i den smälta chokladen och sedan i de hackade pistagenötterna. Lägg på bakplåtspapper för att stelna något. Servera direkt eller ställ tillbaka i frysen tills det är dags att njuta av matcha-sandwichen.

Tips! Doppa spillbitarna av browniemixen i den smälta chokladen och sedan i pistagenötterna. Perfekta småkakor! 

Rulltårta med rödbeta och hallon

 

8-10 bitar

1 påse Browniemix Chia
½ dl Virgin Kokosolja
¾ dl vatten

Fyllning

2 dl Cashewnötter, blötlagda ca 5 timmar
1-2 msk Kokossirap, beroende på hur söt du vill ha fyllningen
saften från 1 citron
½ tsk Äkta Vaniljpulver
1 msk rödbetspulver
vatten till lagom konsistens

2 dl färska eller frysta hallon

Sätt ugnen på 160 grader. Klä en liten långpanna med bakplåtspapper. Häll browniemixen i en bunke, tillsätt smält kokosolja och vatten. Rör ihop till en smet. Låt svälla ca 10 minuter.

Gör under tiden fyllningen. Häll av blötläggningsvattnet och skölj cashewnötterna. Lägg dem i en mixer tillsammans med kokossirap, citronsaft, vaniljpulver och rödbetspulver. Mixa smeten krämig och tillsätt vatten efter behov. Ställ in fyllningen i kylen. 

Häll ut brownie-smeten i långpannan och bred ut till ca 1 cm tunn kaka. Grädda i ca 6 minuter. Ta ut kakan och låt den svalna något så att den fortfarande är formbar när du ska rulla den. Bred på krämen och täck kakan med hallon. Rulla försiktigt ihop till en rulltårta och ställ in den i kylen i 1 timme eftersom rulltårtan blir som allra godast när den har fått safta till sig. Lycka till!