×

Pepstop

 Här hittar du recept för inspiration till kreativ och rolig matlagning för både vardag och fest. Var lekfull och våga byta ut, ta bort och lägga till råvaror. Använd gärna säsongens utbud och smaker.

En glad kock lagar den bästa maten!

_________________________________________________________________________

Hampamjölk med Ceylonkanel

En mättande och god mjölkdrink som är rik på protein. Kanel är en perfekt smaksättning i hampamjölk då den dämpar den speciella hampasmaken som många tycker är lite ”gräsig”. Använd ceylonkanel, sk. ”äkta kanel”, som innehåller en betydligt mindre mängd kumarin än den vanliga kassiakanelen. Kumarin i stora mängder kan nämligen skada levern.

6 dl vatten
1 dl  Raw & Skalade hampafrön
1/2 dl Bananflingor
1 msk Ceylonkanel
1 nypa Himalayan Crystal Salt
1 nypa Äkta Vaniljpulver

Mixa samman alla ingredienser i en mixer till en slät dryck. Justera dryckens tjocklek med mängden vatten.

Tips! Om du inte har bananflingor, använd en halv banan istället.

 

 

Gurkmejakräm

 

Gurkmejakrämen är tänkt att användas som en basingrediens i matlagningen. Använd som ”vegansk créme fraiche” för att ge maten en krämig konsistens och god smak. Dippa grönsaker direkt i krämen eller ät som en växtbaserad yoghurt. Ha alltid en burk Gurkmejakräm ståendes i kylskåpet!

3 dl vatten
2 dl Cashewnötter, blötlagda i ca. 5 timmar
1 msk Raw Äppelcidervinäger med Moder
1 msk Gurkmejapulver
2 nypor Himalayan Crystal Salt

Häll av vattnet från de blötlagda cashewnötterna och skölj dem. Lägg nötterna i en mixer och mixa samman alla ingredienser till en slät kräm. Smaka av. Reglera krämens tjocklek med mängden vatten, men tänk på att krämen tjocknar något när den ställs i kylskåpet. Förvara Gurkmejakrämen i en glasburk i kylskåpet, den håller i flera dagar. Använd en klick Gurkmejakräm i din matlagning eller bakning för att tillföra extra krämighet, smak och näring.

Tips! Krydda maten med peppar för att öka kroppens upptagningsförmåga av kurkumin, den antioxidant som finns i gurkmeja. Vi har inte peppar i krämen för att även kunna använda den till desserter. Men om du enbart ska använda Gurkmejakrämen till matlagning kan du tillsätta peppar i din Gurkmejakräm.
Om du har glömt att blötlägga cashewnötterna så är det inte katastrof. Nötter blötläggs för att göra dem mer lättsmälta för magen och för att öka näringen. Du kan behöva tillsätt lite mer vätska om nötterna inte är blötlagda.

 

Äppelpajsmoothie

En drickbar äppelpaj. Använd gärna ceylonkanel, även kallad ”äkta kanel”, som har en mindre mängd kumarin än den ”vanliga” kanelen.

1 äpple
2 dl mandelmjölk
1/2 dl Cashewnötter, gärna blötlagda
1/2 msk Raw Äppelcidervinäger med Moder
1/2 msk Ceylonkanel
1 nypa kardemumma
1 nypa Himalayan Crystal Salt

Skär äpplet i bitar och mixa i en mixer tillsammans med övriga ingredienser. Smaka av och njut!

Förkylningsdrink med ceylonkanel, gurkmeja och honung

En enkel drink som du snabbt blandar ihop. Den är bl.a. antibakteriell och antiinflammatorisk och passar extra bra i förkylningstider. En drink som gör gott för kroppen – dessutom är den supergod!

3 msk Äppelcidervinägerdryck Ceylonkanel & Gurkmeja
1 dl vatten
1 msk Ekologisk honung
1/2 citron, saften

Blanda Äppelcidervinägerdrycken med vatten och rör ner honung. Pressa i citronsaft och smaka av. 

Falsk ”tonfiskröra” på solroskärnor

 

En röra som påminner om den klassiska tonfiskröran i smaken – men den här är helt växtbaserad!

1 skål 
3 dl solrosfrön, blötlagda i ca. 5 timmar.
1/2 rödlök
1 st färsklök, det gröna.
2 msk Plommonvinäger
2 msk Vegan Mayo
ca 10 cocktail kapris
1/2 citron, saften
1 nypa Himalaya Crystal Salt
 

Skölj av de blötlagda solroskärnorna och mixa dem i en mixer eller matberedare i någon minut. Hacka lök och skär kaprisen i mindre bitar. Blanda samman alla ingredienser, pressa i citronsaft och rör ihop till en röra och smaka av.

Tips! Underbart god röra att ha på glutenfri Surdegsbaguette, med lite gröna blad!