×

Pepstop

 Här hittar du recept för inspiration till kreativ och rolig matlagning för både vardag och fest. Var lekfull och våga byta ut, ta bort och lägga till råvaror. Använd gärna säsongens utbud och smaker.

En glad kock lagar den bästa maten!

_________________________________________________________________________

ACV-glögg med ceylonkanel

Glögg är aldrig fel om det görs på Äppelcidervinäger – en frisk och mindre söt glögg. Perfekt i juletid men också vid halsont eller som drink en kylig dag. Glögg gjord på Raw Äppelcidervinägerdryck Ceylonkanel & Gurkmeja är lite mildare i smaken än glögg på Raw Äppelcidervinäger med moder då den innehåller en lägre syrahalt. Båda är goda, gör glöggen på det du har hemma i skafferiet.

ACV-glögg recept nr 1
1 dl Raw Äpplecidervinägerdryck Ceylonkanel & Gurkmeja med moder 
2 dl äppelmust eller äppeljuice
1 kanelstång (för extra kanelsmak om du vill)
5 st nejlikor (kan bytas ut mot kardemumma eller ingefära)

Värm alla ingredienser i en kastrull och servera med mandlar.

ACV-glögg recept nr 2
1/2 dl Raw äpplecidervinäger med moder
3 dl äppelmust eller äppeljuice
1 msk Äkta Ceylonkanel
1 kanelstång (för extra smak om du vill)
5 st nejlikor (kan bytas ut mot kardemumma, ingefära)

Värm alla ingredienser i en kastrull och servera med mandlar.

Grönkålschips med Sesamesan

 

6 kvistar grönkål
1 msk kokosolja virgin eller neutral
1 nypa Himalayasalt
3 msk Sesamesan Ramslök 

Sätt ugnen på 150 grader. Skölj och ta bort stjälkarna på grönkålen och lägg dem i en ugnsform. Smält kokosoljan och fördela den över grönkålen, salta och massera kålen försiktigt. Strö på Sesamesan och rosta i ugnen i ca 45 min, tills kålen är krispig.

Enkla kokostoppar

 

ca.10-15 kokostoppar

Kokostopp:
2 dl kokosflingor
2 msk Creamy Caramel Cocunut Spread
1 cm färsk ingefära, riven (kan uteslutas)

Topping (valfri):
Hazelnut & Chocolate Spread
Kokosflingor

Sätt ugnen på 175 grader. Rör samman alla ingredienser till kokostoppen. Smaka av. Klicka ut smeten på ett bakplåtspapper och forma till toppar. Sätt in topparna i ugnen i ca 5-10 minuter, eller tills de börjar få färg. De ska vara krispiga på utsidan med mjuka på insidan. Låt topparna svalna något. Ringla eller bred över Hazelnut & Chocolate Spread på toppen. Strö över lite kokosflingor som dekoration. 

Grön ACV soppa




Grunden och basen i en god soppa är lök, veggiebuljong, ingefära och selleri. Sedan kan du valfritt lägga i olika grönsaker som du gillar eller har hemma i kylen eller frysen. Krydda med det du gillar. Tänk på att om du använder torkade kryddor läggs dessa med fördel i början av tillagningen så smaken hinner blomma ut och färska örter alltid ska i mot slutet  så att inte aromen kokar bort. Den här soppa låter jag inte puttra så länge eftersom jag vill ha kvar så mycket som möjligt av näringen. 

4 portioner

1 liten gul lök
1 tsk Neutral kokosolja, till stekning
1 selleristjälk
1½ msk Veggiebuljong
1 bit ingefära, tvättad och skivad
1 liter vatten
1 liten broccoli, delad i mindre bitar
2 stora stjälkar grönkål (ta bort stammen)
1 knippe persilja
1-2 msk Raw äppelcidervinäger med moder

Skala, hacka och fräs löken i en kastrull med kokosolja. Skiva selleri och ingefära och tillsätt tillsammans med buljong och vatten. Låt puttra i ca. 10 min. Tillsätt broccoli, grönkål och persilja och låt puttra ytterligare ett par minuter. Mixa sedan soppan slät med en blender eller stavmixer och tillsätt 1-2 msk raw äpplecidervinäger med moder. Smaka av och servera!

 

Mandelpålägg



 

Av mandelpulpan som blir kvar när du gör mandelmjölk kan du lätt göra ett gott pålägg. Krämigt gott på krispiga kex! Krydda och smaksätt med dina favoriter – vi använde gurkmeja. Minska svinnet med mandelpålägg! 

2 dl mandelpulpa (det som blir över när du gör mandelmjölk)
2 nypor Himalayan Crystal Salt
2 nypor Gurkmejapulver
2 msk smält Kokosolja ( virgin eller Netural)  

Blanda samman alla ingredienser i en bunke. Forma mandelpålägget med händerna till valfri form. Slå in i plastfolie och lägg i kylen för att stelna. Ta fram pålägget och skiva bitar och lägg på kex eller macka. Mandelpålägget håller i kyl i ca 1 veckan.

Tips! Detta recept kan varieras med olika smaksättningar som till exempel timjan, vitlök, lökpulver, hackade oliver, chili eller varför inte testa en söt variant med rivet äpple och lingon.