×

Pepstop

 Här hittar du recept för inspiration till kreativ och rolig matlagning för både vardag och fest. Var lekfull och våga byta ut, ta bort och lägga till råvaror. Använd gärna säsongens utbud och smaker.

En glad kock lagar den bästa maten!

_________________________________________________________________________

Golden Milk Latte med gurkmeja

2 glas

5 dl Mandelmjölk, eller annan valfri växtbaserad mjölk
2 msk Gurkmejapaste (se tidigare recept)
eventuellt lite extra sötning, t.ex. Ekologisk Honung eller Raw Agave Naturell

Värm upp mandelmjölken i en kastrull tillsammans med gurkmejapasten. Servera direkt.
Golden milk latte blir extra god om du sötar den med lite honung eller agave.

Tips! Givetvis kan du även blanda pasten direkt med iskall mandelmjölk och dricka den kall.

Gurkmejasoppa med grönt & miso

1 portion

1 kopp hett vatten
1 portion Snabbmiso
1 tsk Gurkmeja-paste (se tidigare recept)
En liten näve grönsaker tex, spenat, fänkål, zucchini

 Koka upp vatten och häll i en stor mugg. Blanda i snabbmiso och gurkmejapaste. Skär valfria grönsaker i tunna skivor, gärna med mandolin. Lägg som topping på soppan – snabbt, lätt och värmande gott! 

Chiapudding med gurkmeja

1 portion

1 ½ dl mandelmjölk, eller annan valfri växtbaserad mjölk
1 msk  Gurkmeja-paste (se tidigare recept)
½ dl Chiafrön
En nypa Äkta vaniljpulver
Valfri topping, exempelvis nötter, frukt eller bär

Blanda mandelmjölk med gurkmeja-paste och rör sedan i chiafrön. Tillsätt äkta vaniljpulver, blanda, och låt allt svälla i minst 20 min. Toppa gärna chiapuddingen med pistagenötter, bär och en bit pitahaya frukt – underbart gott!

Tips! Givetvis kan du göra chiapuddingen på morgonen och äta senare på dagen, eller på kvällen och låta den stå i kylskåpet över natten. Om puddingen känns lite tjock efter att den stått i kylen kan lite extra mjölk tillsättas. 

Gurkmeja-paste

1 burk (4 dl)
Att göra sin egen gurkmeja-paste är ett enkelt och lätt sätt att få i sig mirakelkryddan gurkmeja. Gurkmeja är antiinflammatorisk och innehåller kurkumin, en kraftig antioxidant. Svartpeppar ökar kroppens upptagningsförmåga av gurkmejans hälsofördelar och upphettning sägs även aktivera dess hälsoeffekter ännu mer.  En paste är en kryddblandning som kan användas i all matlagning, en riktigt bra kompis i köket. Förvara din paste i kylen, den håller upp till tre veckor.

3 dl vatten
1,5 dl Gurkmejapulver
½ tsk svartpeppar
2 tsk färsk riven ingefära
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma
½ tsk Himalaya Crystal Salt
½ dl Virgin Kokosolja
1 msk Ekologisk honung eller 1 msk Raw Agave Naturell  

Koka upp vatten i en kastrull tillsammans med gurkmejapulver. Låt puttra under omrörning i ca. 5 min. Tillsätt övriga kryddor och koka ytterligare ett par minuter. Rör hela tiden. Ta av kastrullen från plattan och låt svalna något innan du rör i kokosolja. När pasten är kall rör i honung eller agave. Lägg över pasten i en burk med lock och förvara i kylen. I kylen håller gurkmeja pasten upp till tre veckor.

Tips! Använd gurkmeja-paste som smaksättare när du gör t.ex. golden milk, chiapudding eller gröt.

Kokostårta med Pekannötter

4- 6 bitar

1 paket Raw Kokosrutor, 100 gram
1 burk Kondenserad Kokosmjölk, 210 ml
1 msk Raw Cacao Powder
½ Kokoschoklad, 50 gram
1 nypa Himalyan Crystal Salt
15 st Pekannötter

Använd en mindre form med löstagbar botten. Tryck ut kokosrutorna med händerna i formen till en botten med kanter. Ta lite vatten på fingrarna om kokosrutorna smular sig och inte fäster. Häll den kondenserade kokosmjölken i en kastrull och låt puttra på svag värme under omrörning i ett par minuter. Tillsätt kokoschoklad och salt. Rör i chokladsmeten tills chokladen smält helt och tillsätt sedan raw cacao powder och blanda väl. Häll smeten i den kokosklädda formen och dekorera med pekannötter. Ställ i kylen för att stelna.

Tips! Servera gärna med en klick kokosgrädde.