×

Pepstop

 Här hittar du recept för inspiration till kreativ och rolig matlagning för både vardag och fest. Var lekfull och våga byta ut, ta bort och lägga till råvaror. Använd gärna säsongens utbud och smaker.

En glad kock lagar den bästa maten!

_________________________________________________________________________

Matcharoons

Vansinnigt goda och festliga Matcharoons! 

Bas:
4.5 dl  mandelmjöl
4.5 dl  kokosflingor
4 msk Kokosolja
3 msk Yacon
 

Matchasmet:
1/2 bassmeten 
2 tsk Matcha

 Cocosmet: 
1/2 bassmeten
6 medjooldadlar
2 tsk Raw Cacao powder eller carob
vanilj
salt
 
Fyllnad:
3 dl cashewnötter, blötlagd
1/3 dl Coconut butter
1 dl Kokosolja
Saft och zest från 2 lime
 

Dekoration:
Hampachoklad
1 dl kokosflingor 
0.5 tsk Matcha

Mixa ingredienserna till bassmeten till en slät smet. Dela upp smeten i två lika stora delar. Blanda ena delen med matcha och den andra blandar du med ingredienserna från chokladsmeten. Forma runda platta bitar av båda smeterna och ställ i kylen.

Lägg alla ingredienser till fyllningen i en stark matberedare och mixa till en slät smet. Plocka fram de formade bitarna och lägg en klick fyllnad på chokladbiten och tryck på matchabiten. Låt stelna i kylen.

Smält hampachokladen i vattenbad och blanda kokosflingor med matcha. Doppa halva kakan i hampachokladen och strössla på kokosflingorna. Låt stelna i kylen i ytterligare 30 min, eller tills chokladen stelnat. 

 

Krämig vegan ostsås med spaghettipumpa

ca 2 portioner, 

Spaghettipumpa:
1 spaghettipumpa
2 msk Virgin Kokosolja
2 nypor salt

Vegan ostsås:
1/2 stor potatis, skalad och tärnad (ca 1.25 dl tärnad i småbitar)
2 dl vatten
1.5 dl cashewnötter
1/4 gul lök
2 msk näringsjäst
1/2 citron
2 nypor salt
1 vitlök

2 msk kokosbacon

Spaghettipumpa:
Dela spaghettipumpan på längden och gröp ut kärnorna. Lägg i en matsked kokosolja i vardera halva och salta. Tillaga i ugnen på 200 grader i ca 25 min. När den är färdig plockar du ut den och låt svalna i någon minut. Använd en gaffel och skrapa på längden i pumpan för att få loss köttet till långa spaghettistränger. Lägg över i en skål.

Vegan ostsås:
Koka potatisen. Lägg ner alla ingredienser till såsen i en vitamixer och mixa tills du fått en slät sås. Häll över spaghettin.

Toppa rätten med kokosbacon.  

Chunky broccolissoppa

6 dl broccoli, dela i bitar
1 dl morot, skalad & hackad
1 dl selleri, hackad
1 dl gul lök, skalad & hackad
1 vitlöksklyfta skalad & hackad
2 msk Virgin kokosolja
6 dl vatten
1.5 dl mandelmjölk
2 msk coconut butter
2 msk näringsjäst
2 msk Lantbuljong
Tamarirostade mandlar samt riven morot till topping

Bryn broccoli, morot, selleri, lök och vitlök i kokosolja. Tillsätt vatten, mandelmjölk, coconut butter, näringsjäst och lantbuljong och låt puttra i minst 10 min. Grovhacka mandlarna. Toppa soppan med tamarirostade mandlar och riven morot.

Glutenfri och vegan kanelbulle

 

Deg:
1 dl bovetemjöl + ca 2 msk till utbakning
1 dl teffmjöl
2 msk Kokossocker
1 msk tapiokastärkelse
2 tsk torrjäst
1 tsk Psylliumhusk
1 tsk kardemumma
nypa Himalayan Crystal Salt
2 dl vatten
2 msk Virgin Kokosolja

Fyllning:
225 gram medjooldadlar
1/2 – 2 dl vatten
1 dl pekannötter, hackade + 3/4 dl till topping
2 tsk kanel, mald
2 tsk kardemumma, mald
nypa Himalayan Crystal Salt 
1-2 msk yakonsirap

Deg:
Blanda de torra ingredienser i en bunke. Värm vatten och kokosolja till 40°C. Rör ner de torra ingredienserna i vätskan, blanda till en slät smet.. Låt degen jäsa övertäckt i rumstemperatur i 45 min.

Fyllning:
Kärna ur dadlarna och grovhacka dem. Lägg dem i en kastrull och tillsätt vatten. Låt sjuda tills dadlarna löst upp sig och det blivit en smet. Tillsätt pekannötter, kanel, kardemumma och salt. Ställ åt sidan och låt svalna.

Knåda degen med bovetemjölet tills den är smidig. Lägg degen på ett pakplåtspapper , lägg ett till papper ovanpå för att underlätta utkavlingen. Kavla en rektangel av degen och när den är lagom tunn smetar du på fyllningen. Rulla ihop degen från långsidan. Dela i ca 2cm breda bitar. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i ytterligare 30 min. Ringla yaconsirap på toppen och strössla med pekannötter. Grädda bullarna mitt i ugnen i 225°C, ca 15 min.Håll koll så att de blir genomgräddade men ej brända. Låt svalna på galler under bakduk.

Tofu!

Tofu tillverkas av sojabönor och har många användningsområden. Med sin neutrala smak passar det utmärkt i soppor, grytor, att fritera, att steka, som fyllning i paj och även i desserter.
Just nu kan du köpa allt du behöver för att göra egen tofu (Stora Tofu-kitet) för bara 99 kronor! 

Gör så här
1. Blötlägg 300 g torkade sojabönor (släng fuktkudden) i vatten 8-10 timmar.
2. Skölj bönorna noggrant, lägg dem i en matberedare och mixa med 5 dl vatten till en slät smet. Tillsätt eventuellt lite extra vatten för att få bladen att snurra lättare.
3. Koka upp 1 liter vatten i en stor kastrull och vänd ner bönsmeten. Låt sjuda försiktigt under omrörning i 15 minuter (för att få bort svårsmälta enzymer). Vänd ner skummet som bildas på ytan.
Se upp så att det inte kokar över eller bränns i botten.
4. Häll mjölken genom silpåsen i en ny kastrull. Pressa ut mjölken ordentligt ur påsen med händerna. Använd en handske eller handduk så du inte bränner dig. Nu är din sojamjölk klar. Pulpan (okaran) som blir över efter silningen kan sparas i frysen och blandas i grönsaksbiffar eller vegetarisk färs.
5. Värm upp sojamjölken på nytt tills dess temperatur är 80°C. Tillsätt först hälften av nigarivätskan från flaskan och rör om ordentligt i mjölken. Tillsätt sedan resten av vätskan och fortsätt röra. Snart börjar sojamjölken koagulera.
6. Lägg ett durkslag i en kastrull och placera silduken i durkslaget. Skopa försiktigt upp massan med en hålslev eller soppslev, lägg den i silduken och tryck försiktigt ihop den. Lägg en press på tofun (t.ex. en bunke med vatten eller en konservburk) direkt i durkslaget så att vätskan kan rinna ut. Låt stå i 20 minuter.

Nu är din tofu klar! Förvara tofun i sin egen vassle eller i kallt vatten. Tofun håller sig ca 7 dagar i kyl.