×

Pepstop

 Här hittar du recept för inspiration till kreativ och rolig matlagning för både vardag och fest. Var lekfull och våga byta ut, ta bort och lägga till råvaror. Använd gärna säsongens utbud och smaker.

En glad kock lagar den bästa maten!

_________________________________________________________________________

Pumpa Carpaccio

 

2-4 portioner

Pumpa Carpaccio:
250 g pumpa (ca 2½ dl hackad). Vi har använt oss av Butternut pumpa
1 msk rapsolja, till stekning
1 dl olivolja
1 dl äppelcidervinäger med gurkmeja, ingefära och chili
2 st lagerblad
1 tsk himalayan crystal salt 

Till servering:
en liten eller 1/2 större rödlök, hackad
2 msk sesamesan ramslök
ett knippe persilja, lätt hackad.

Skala och skär pumpan i tunna skivor vilket är lättast med en mandolin. Stek snabbt de tunna skivorna i rapsolja i en stekpanna. Blanda olivolja, äppelcidervinäger, lagerblad och salt i en kastrull. Låt allt koka upp och ta sedan av från värmen. Häll den uppkokade blandningen över pumpaskivorna så att de täcks och låt det stå i ca. 1 timme. Sila bort vätskan från pumpaskivorna och plocka bort lagerbladen. Lägg upp pumpaskivorna fint på ett fat och strö över hackad lök, sesamesan och lätt hackad persilja. – Pumpa Carpaccio klar att serveras! 

Tips! Använd den avsilade vätskan som vinägrett till en sallad.

Hasselbacksäpple med krispigt täcke

4 portioner

2 äpplen av valfri sort
4 nypor kanel
1 1/2 dl crunchy granola, t.ex. crunchy granola hasselnöt & russin
2 msk coconut spread
1 msk virgin kokosolja, smält

Serveras med:
Mandelglass bourbon vanilj

Sätt ugnen på 175 grader. Skala och halvera äpplena. Skär bort kärnhuset och skär djupa snitt i äppelbitarnas ovansida, likt hasselbackspotatis. Lägg äppelhalvorna på en plåt med bakplåtspapper och pudra över kanel. Blanda crunchy granola och coconut spread i en skål tillsammans med den smälta kokosoljan. Tryck fast blandningen över äppelhalvorna. Grädda mitt i ugnen i ca. 10-15 minuter. Servera varmt tillsammans med mandelglass. – Ett gott alternativ till äppelpaj.

Pumpahummus

 2-4 portioner

Pumpahummus:
250 g valfri pumpa (ca 3½ dl hackad). Vi använde butternutpumpa.
150 g kokta kikärtor
2 msk olivolja
5 msk citronsaft
3 msk kokos aminos
1 dl vatten
1 nypa himalayan crystal salt
1 tsk paprikapulver
2 msk white sesame tahini

Exempel på tillbehör:
Gröna ärtchips
Mungbönchips
Tortillachips

Skala och kärna ur pumpan och koka den sedan mjuk i vatten i en kastrull. Häll av vattnet och låt pumpan svalna. Koka egna kikärtor eller köp färdigkokta. Skölj kikärtorna under rinnande vatten.  Blanda alla ingredienser i en matberedare eller med en kraftig mixer. Smaka av och tillsätt eventuellt lite mer av någon ingrediens efter smak. Lägg upp hummusen i en skål och ät tillsammans med spröda chips.

Tips! Strö över furikake som dekoration.

Pumpa cookies med bitar av kokoschoklad

Ca. 16 stycken

120 g valfri pumpa (ca 1½ dl hackad)
2 burkar cashew & sesamsmör (á 180 g)
2 dl rismjöl
1/2 dl raw agave naturell
1 tsk vaniljpulver
1 tsk kardemumma
1 tsk kanel
1 tsk ingefära, pulver
1/2 tsk nejlika, mald
1 nypa himalayan crystal salt
1 dl kokoschoklad, krossad. Kan bytas ut mot nötter.

Skala och kärna ur pumpan. Skär köttet i bitar och ungnsstek tills den är mjuk rakt igenom. Mixa med en stavmixer, blender eller mosa med en gaffel till en slät kräm. Blanda snabbt ihop övriga ingredienser med pumpapuréen och rulla till bollar. Lägg bollarna på en ugnsplåt med bakplåtspapper och platta till bollarna så du får platta runda kakor, ca 1 cm tjocka. Grädda i ugnen på 165 grader i ca 12 minuter eller tills kakorna fått fin färg men fortfarande är lite mjuka. Låt dem svalna på plåt innan de serveras.

Tips! Det går utmärkt att byta ut kokoschokladen mot annan choklad eller nötter.

Pumpatacos med picklad rödlök

4 portioner

Pumpatacos:
ca 300 g valfri pumpa (ca 4 dl hackad). Vi har använt oss av Hakaiidopumpa
1 liten gul lök
1/2 paprika
2 msk kokosolja, att steka i
1 tsk himalayan crystal salt
2 msk spiskummin
1 msk paprikapulver
1 nypa cayenne
2 dl vatten
1 näve koriander

Snabbpicklad rödlök:
2 st rödlök
ca 1 dl äppelcidervinäger med moder

Förslag på tillbehör:
Grönkål
Färsk tomat
Avokado
Vegan chili mayo
Lime
Tortillachips

Börja med den picklade rödlöken. Skiva rödlöken tunt, använd gärna en mandolin. Lägg upp i en glasburk eller skål och häll över äppelcidervinäger så att all lök täcks. Låt stå i ca. 30 minuter. 

Skala och kärna ur pumpan. Riv pumpaköttet grovt på ett rivjärn och stek i kokosolja tillsammans med hackad lök och paprika i ca. 3 minuter så löken blir gyllengul i färgen. Tillsätt kryddor och vatten och låt allt puttra ihop tills pumpan mjuknar. Knipsa till sist av några korianderbland och blanda ner i pumpafräset. Servera med hackade grönsaker och den picklade rödlöken – snyggt och gott.

Tips!  Använd grönkål istället för bröd. Prova gärna vegan chili mayo som en tacosås, den ger lite extra sting till maten. Låt matgästerna själva pressa lite lime på toppen, det brukar vara både uppskattat och tillför en härlig syra till rätten.