×

Pepstop

 Här hittar du recept för inspiration till kreativ och rolig matlagning för både vardag och fest. Var lekfull och våga byta ut, ta bort och lägga till råvaror. Använd gärna säsongens utbud och smaker.

En glad kock lagar den bästa maten!

_________________________________________________________________________

Glutenfri veganpizza

Deg:
1.25 dl rismjöl
1.25 dl bovetemjöl
1.25 dl tapiokastärkelse
1.25 vatten
1 msk Virgin Kokosolja 
2 tsk torrjäst
0.5 tsk Himalayan Crystal Salt 

Tomatsås:
3 tomater
2 vitlöksklyftor
2 tsk oregano
1 tsk timjan
2 tsk Yaconsirap 
2 tsk Raw Äppelcidervinäger 
en nypa Himalayan Crystal Salt  och peppar

Cashewostsås:
3 dl Cashewnötter, blötlagda
1 msk citronsaft
1 msk Näringsjäst
1 msk olivolja
1 dl vatten
0.5 tsk Örtsalt Ramslök 
en nypa Himalayan Crystal Salt 

Deg:
Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Värm kokosolja och vatten till 37 °C och blanda sedan med de torra ingredienserna till en deg. Låt jäsa i 30 minuter. 

Tomatsås:
Lägg alla ingredienser till tomatsåsen i en matberedare och mixa till en slät sås. Koka upp och låt sedan puttra på svag värma tills såsen tjocknat.

Cashewostsås:
Mixa alla ingredienser till ostsåsen till en slät sås.

Toppa med valfria grönsaker!

Knåda ut pizzadegen med bovetemjöl tills den är smidig. Kavla ut pizzadegen till ca. 3 mm tjock mellan två bakplåtspapper och bred på tomatsåsen. Toppa med valfria grönsaker och smörj pizzakanterna med olivolja innan den gräddas i ugn på 250°C i 10-15 minuter. Innan servering klickar du ut cashewostsåsen på pizzan och toppar med färsk basilika.

Rödbetshummus

Rödbetshumus 

1 burk kokta kikärtor (à 400g)
3 rödbetor, kokta och skalade
4 msk Virgin Kokosolja
1 msk Tahini 
2 vitlöksklyftor
1 tsk spiskummin
1 tsk näringsjäst
1 msk citronsaft
salt
peppar

Servera med

1 paket Svarta Sesamkex 
1 skiva Risbröd Chia Hirs Linfrö 
persilja till dekoration

Blanda alla ingredienser i en matberedare till en slät hummus. Lägg hummusen i en spritspåse och spritsa på sesamkex och brödbitarna. Dekorera snittarna med persilja.

Chokladmousse

2 mogna avokado
3/4 dl Raw kakaopulver
1/2 dl Yakonsirap
2 msk Virgin Kokosolja
1 msk Coconut Butter
1 tsk Äkta Vaniljpulver
1 tsk limesaft
2 nypor salt

Garnering:
Myntablad
Gojibär

Kärna och gröp ur avokadon. Lägg alla ingredienser i en mixer och mixa till en slät smet. Portionera upp i glas och toppa med mynta och gojibär. 

Griljerad Julrot!

1 rotselleri
3 l buljong (3 msk Lantbuljong + 3 l vatten) – ungefär
1 dl solrosfrön
1 dl valnötter
2 msk senap

Skala rotsellerin och lägg den i en kastrull tillsammans med buljongen. Koka tills rotsellerin mjuknat och lägg den sedan på ett bakplåtspapper på en plåt. Bred på senap och strössla på nötter samt frön. Ställ in i ugnen i 5 min på 200 grader. Givet inslag på julbordet! 

Servera med lite extra senap ;)

Vegan ”sill”


Lag:
2 1/2 dl vatten
1 1/2 dl Björksocker
1/2 dl Äppelcidervinäger
5 Kryddpepparkorn
1 Lagerblad

5 st King oyster svampar
5 st Salladslökar
1 st Scharlottenlök
1 Tumme färsk ingefära
1 Anchochili

Koka alla ingredienser till lagen. Ställ kallt. Skär svampen i bitar. Strimla schalottenlök och hacka ingefära samt anchochili. Varva svamp, lök, chili och ingefära i burken. Häll över lagen och ställ in i kylskåp. Låt stå i minst ett dygn innan du serverar.