×

Pepstop

 Här hittar du recept för inspiration till kreativ och rolig matlagning för både vardag och fest. Var lekfull och våga byta ut, ta bort och lägga till råvaror. Använd gärna säsongens utbud och smaker.

En glad kock lagar den bästa maten!

_________________________________________________________________________

Bolognese på ”nötfärs” med svarvad zucchini

 

2 portioner

1 gul lök
Kokosolja till stekning
3-4 dl valnötter, hackade
2 stjälkar selleri, hackad
10 coctailtomater, delade
1-2 zucchini, beroende på storlek
2-3 msk No Bullshit Buljong
1 msk Tamari
1 dl vatten
salta efter smak

persilja, till servering

Finhacka den gula löken och fräs i olja tills den mjuknat. Tillsätt valnötter, selleri, tomater, No bullshit buljong, Tamari och vatten. Låt puttra i ca. 5-10 minuter.

Svarva zucchinin till ”spaghetti” med hjälp av en grönsakssvarv. Det går även bra att använda andra grönsaker och rotfrukter som tex. sötpotatis och kålrot. Servera ”nötfärsen” på toppen av den svarvade zucchinin, toppa med persilja och njut!

Allergisk? Byt ut valnötter mot solrosfrön och selleri mot annan grönsak, Tamari mot Coco Aminos.

Tips! Har du andra grönsaker hemma går det självklart bra att hacka ner de i pannan.

Kokoskaka med rödbeta och cashewgrädde

8 bitar

Kokoskaka
1 burk Kondenserad Kokosmjölk, 210 ml
1 tsk Rödbetspulver
1 nypa Vaniljpulver
1 dl bovetemjöl
1,5 dl riven kokos
Lite kokosolja att smörja formen med

Cashewgrädde 
1 dl Ekologiska Cashewnötter, blötlagda minst 5 timmar
½ tsk Ekologiskt Rödbetspulver
1 nypa Vaniljpulver
½ dl vatten
1 msk kokosolja

Vispa ut den kondenserade kokosmjölken i en bunke tillsammans med rödbetspulver och vaniljpulver. Blanda ner bovetemjöl och riven kokos. Smörj en mindre form med kokosolja och häll ner smeten. Grädda på 200 grader i ca 10- 15 minuter. Låt kakan svalna. 

Mixa alla ingredienser till cashewgrädden till en slät grädde, gärna med en höghastighetsmixer. Tillsätt ett skvätt vatten om du har svårt att få knivarna att snurra. Ställ in den färdiga cashewgrädden i kylen tills den stelnar något.

Toppa kokoskakan med casewgrädde, hyvlad rödbeta och färska bär.

 

Kokosfudge med Rödbeta

Ca 15-20 bitar

1 burk Kondenserad Kokosmjölk, 210 ml
Ca. 3 msk Coconut Butter
2 msk Rödbetspulver
1 st Kokoschoklad, 100 g

Värm Kondenserad Kokosmjölk och Coconut Butter i en kastrull på låg värme tills allt har smält ihop till en jämn smet. Rör hela tiden så att det inte bränner fast i botten. Lägg i Rödbetspulver och blanda väl till en klumpfri smet, ta eventuellt bort kastrullen från plattan om temperaturen blir för hög, det ska inte koka. Lägg till sist i Kokoschokladen och låt den smälta i den övriga smeten. Fortsätt röra. Häll smeten i en bakplåtsklädd form, ca 10×20 cm. Ställ in i kylen för att stelna i ca. 3 timmar. Skär upp i bitar och servera!

Förvaras i kylen. De mjuknar efter en stund i rumstemperatur eftersom de innehåller kokossmör så se till att de inte står ute för länge innan servering.

Tips! Pudra Rödbetspulver över innan servering så blir de extra vackra! 

 

Smooth Sötpotatissoppa med Kokoskrisp

4 portioner

Soppa:
1 st gul lök
2 msk riven färsk ingefära
500 g sötpotatis
2 msk Virgin Kokosolja
2 tsk finhackad chili
1 msk paprikapulver
1 burk kokosmjölk
2 msk Coconut Butter
1/2 l vatten
2 msk limesaft
Himalayan Crystal Salt

Dekorering:
Rostade Kokoschips

Örter, t.ex. shisokrasse

Skala och hacka löken i mindre bitar. Skala och riv ingefäran. Skala sötpotatisen och tärna i bitar. Fräs löken i kokosolja tills den är mjuk utan att ha tagit färg. Tillsätt den tärnade sötpotatisen och kryddorna och låt fräsa med en stund. Tillsätt kokosmjölk, Coconut Butter och vatten. Koka tills sötpotatisen är mjuk. Mixa soppan slät och smaka av med limesaft och salt. Blir den för tjock, späd med vatten till önskad konsistens. Toppa soppan med Rostade Kokoschips och örter. – Njut av en smooth soppa!

 

Rödbetslatte

1 stor kopp

2 dl valfri mjölk (gärna av sort som går att skumma vid vispning)
1/2 – 1 msk Rödbetspulver
1 nypa Vaniljpulver
ev. lite sötning, t.ex. Agave

Vispa ner rödbetspulver och vanilj i varm valfri mjölk. Beroende på vilken mjölksort du använder, vissa är sötare än andra, kan du söta din latte med lite agave eller annan sötning efter smak. – Latte dax!

Tips! Dekorera din latte med lite rödbetspulver på toppen.