×

Pepstop

 Här hittar du recept för inspiration till kreativ och rolig matlagning för både vardag och fest. Var lekfull och våga byta ut, ta bort och lägga till råvaror. Använd gärna säsongens utbud och smaker.

En glad kock lagar den bästa maten!

_________________________________________________________________________

Sparris med proteinrik Sesamesan

Sesamesan är en kryddmix gjord av näringsjäst, rostade sesamfrön och kryddor – boosta maten med B-vitamin och extra protein!

3 Knippe grön sparris
2 nypor Himalayan Crystal Salt
1/2 citron, saften
2 msk olivolja
1/2 dl Sesamesan Grönkål eller Ramslök

Topping:
Tamarirostade frön (till receptet)
Granatäppelkärnor

Skär bort den nedre, eventuellt torra delen på sparrisen. Sjud sparrisen i en bred kastrull alternativt stekpanna i saltat vatten i ca. 3-4 minuter, så att den behåller sin krispighet. Skölj av sparrisen i iskallt vatten så att den inte efterkokar och får tråkig färg. Lägg upp sparrisen på ett fat, pressa över citron och ringla över olivolja. Toppa med sesamesan, tamarirostade frön och granatäppelkärnor – enkelt och gott! Perfekt som tillbehör till grillat eller på buffébordet.

 

Tamarirostade Mandlar & Frön

Att ugnsrosta nötter och frön i tamari är ett snabbt och enkelt sätt att göra eget snacks – underbart gott att äta direkt som de är eller toppa exempelvis en salladen med. 

Två skålar

1 dl Tamari, lagrad i 6 månader
2 dl Ekologiska Mandlar
2 dl solrosfrön

Sätt ugnen på 175 grader. Lägg mandlar i en ugnsform och solrosfrön i en annan ugnsform. Fördela tamari jämnt över frön och mandlar. Rosta i ugnen i ca. 10-15 minuter. Rör om ett par gånger under tiden. Sänk sedan temperaturen till 125 grader och låt de torka i ytterligare ca.10 minuter. Ha ett vakande öga på dem så att de inte bränns, och ta ut dem från ugnen när de känns torkade och klara. Redo att ätas – underbart gott!

Superdipper: Rödbeta, Green Trio & Golden Dipp

Dipper boostade med näringsrika superfoods. Dippa grönsaker och kex, bred på mackan, servera till sallad eller grönsaksbiffar. 

Rödbetsdipp:
2 dl Ekologiska Cashewnötter, blötlagda i minst 5 timmar.

1 dl vatten
1 citron, saften
2 cm ingefära
1 tsk Rödbetspulver

Lägg alla ingredienser i en mixer och mixa till en slät dipp.

Green trio:
2 dl Ekologiska Cashewnötter, blötlagda i minst 5 timmar.
1 dl vatten
1 citron, saften
1 nypa Örtsalt Ramslök
1 tsk Green Trio – Spirulina, Vetegräs & Mynta

Lägg alla ingredienser i en mixer och mixa till en slät dipp.

Golden dipp:
2 dl Ekologiska Cashewnötter, blötlagda i minst 5 timmar.
1 dl vatten
1 citron, saften
1 nypa Himalayan Crystal Salt
1 tsk Gurkmejapulver

Lägg alla ingredienser i en mixer och mixa till en slät dipp.

 

Tips! Är du allergisk mot nötter, byt ut dem mot exempelvis solrosfrön.

Mangowaldorf

Mangowaldorf är frisk, syrlig, nötig, fruktig och lite guckig – allt man vill ha i en sallad. Gott tillbehör till en vegetarisk burgare, på en macka eller på toppen av en grönsallad.

Mangowaldorf
1 grönt äpple
1 mango
2 selleristjälkar
1 morot, tvättad
1 salladslök
ca. 20 st ekologiska gröna vindruvor
1/2 dl valnötter
5-6 msk Vegan Mayo
1/2 dl gojibär
2-3cm röd chili. finhackad
4 st myntablad, finhackad
gräslök eller korsande finhackad 

Skala och kärna ur äpple och mango. Skär selleri, äpple, morot, mango, salladslök och vindruvor i mindre bitar och hacka valnötterna. Blanda allt med vegan mayo och rör tillsist i gojibär, chili och örter – en enkel men fantastiskt god och fräsch sallad! 

Tips! Saknar du en frukt eller grönsak, byt ut den mot något annat. Det bästa med matlagning är att man alltid kan anpassa ingredienserna till det man själv tycker om eller har hemma. Våga experimentera! 

No Bullshit Sallad

En fantastisk sallad med no bullshit! Servera till en grön sallad, på macka eller i en wrap tillsammans med grönsaker.

1 burk kikärtor eller vita bönor, färdigkokta á 380g
2 st salladslökar
1 st selleristjälk
2 msk persilja
1/3 chili
3 msk Vegan Mayo
3 tsk No Bullshit Buljong
1/2 tsk Gurkmejapulver

Skölj kikärtorna och mosa dem grovt. Hacka salladslök, selleri och persilja och finhacka chili. Blanda samman med övriga ingredienser till en röra.