×

Pepstop

 Här hittar du recept för inspiration till kreativ och rolig matlagning för både vardag och fest. Var lekfull och våga byta ut, ta bort och lägga till råvaror. Använd gärna säsongens utbud och smaker.

En glad kock lagar den bästa maten!

_________________________________________________________________________

Falsk ”laxröra” på linser

Smaken i denna röra påminner om den klassiska laxröran, men röran är laxfri – därför kallar vi den för falsk laxröra! Umeboshi puréen ser till att röran får en förhöjd umamismak och skapar en känsla av hav. God röra att ha på macka, på snittar, till sallad eller på buffébordet.

1 skål
2 dl kokade röda linser
1/2 msk Umeboshi purée 
1 tsk Veggiebuljong
1 färsk lök, hackad
3 dillkvistar

Skölj av de kokta linserna och låt vattnet rinna av. Lägg linserna i en mixer och mixa snabbt i någon minut. Rör sedan i övriga ingredienser och smaka av.

Tips! Röran är underbart god på glutenfri Suredegsbaguette med lite dill och en citronskiva! 

Grön Ärtsoppa med Pepparrotsgrädde

 

En klassiker i ny tappning!

2 portioner 
1 färsk lök
4 dl gröna ärtor, frysta
4 dl vatten
1 msk Veggie Buljong eller Lantbuljong Original
1 dl Kokosgrädde Vispbar 32% fett
1 skvätt Raw Äppelcidervinäger med moder
Virgin Kokosolja, till stekning

Servering & dekorering
Kokosgrädde Vispbar 32% fett, kyld
Pepparrot, riven
Rostade Kokoschips – Wasabi 

Stek löken mjuk i en kastrull med lite kokosolja. Lägg i ärtor och krydda med buljongen. Häll i vattnet och låt puttra i några minuter. Tillsätt kokosgrädde och en skvätt äppelcidervinäger. Häll allt i en blender eller mixa med en stavmixer till en slät soppa. Smaka av. Vispa den kylda kokosgrädden lätt och blanda med pepparrot. Servera soppan varm eller kall med en klick pepparrotgrädde på toppen. Strö över lite kokoschips med wasabismak för extra krisp och hetta.

Tips! För att bevara den aktiva bakteriekulturen i vår Raw Äppelcidervinäger med moder och på så sett få en probiotisk soppa tillsätter du äppelcidervinägern efter uppvärmning och ät soppan kall. Värmen kan nämligen döda de aktiva bakterierna. 

Ranch kokosdressing

Smashing på alla sallader!

1 burk Kokosgrädde Vispbar 32% fett
2 lime, saft och zest
1 knippe koriander
1 knippe dill
1 knippe gräslök
1 nypa Himalayan Crystal Salt

Mixa kokosgrädden till en slät kräm med en stavmixer. Riv det yttersta av limeskalet och pressa saften i kokosgrädden. Hacka örterna och tillsätt tillsammans med limezesten i kokosgädden. Blanda allt och smaka av med salt. Ringla dressingen över sallad, nudlar eller grillade grönsaker. Förvara dressingen i en glasflaska i kylen, så håller den längre. 

Tips! Prova att smaksätta dressingen med andra smaker, exempelvis med Vegan Chili Mayo eller Tomato Ketchup.

Kokoschokladkräm med Kokosgrädde

Ca. 8 små portioner

1 burk Kondenserad Kokosmjölk
1 Chokladkaka med Kokosmjölk, 100g
1/2 msk Raw Cacao Powder

Topping
Kokosgrädde vispbar – 32% fett, kyld
Jordgubbar

Värm den kondenserade kokosmjölken, kokoschokladen och cacao powder i en kastrull på svag värme tills chokladen har smält, det ska inte koka. Rör hela tiden så att smeten blir jämn och inte bränner fast. När chokladen har smält, ta av kastrullen från plattan och fortsätt röra så att smeten svalnar och tjocknar något. Ställ åt sidan. Vispa den kalla kokosgrädden fluffig och skär jordgubbar i bitar. Servera kokoschokladkrämen, kokosgrädden och jordgubbarna i små glas.

Tips! Prova annan topping så som rostade nötter.

Krämig Blomkålssallad

 

Vi kallar den även falsk potatissallad – underbar på buffébordet, på picknicken eller som tillbehör till grillade grönsaker.

4 portioner 

1 dl Kokosgrädde Vispbar 32% fett
2 msk Vegan Mayo
2 nypor Himalayan Crystal Salt
1 st blomkålshuvud
1 knippe gräslök
1 knippe rädisor
1 knippe dill
2 salladslök
10 coctailkapris
1/3 chili, hackad 

Mixa kokosgrädden med en stavmixer till en slät kräm, tillsätt och rör ner vegan mayo och salt. Skär blomkålen till små buketter. Hacka och skiva resterande grönsaker och örter. Blanda samman allt med kokoskrämen och toppa med kapris.

Tips! Byt ut blomkålen mot broccoli eller zucchini för variation.