Vegansk Vongole med pistagenötter och svarvad kålrot

4 portioner

En fantastisk vegansk vongole med mycket smak!

En växtbaserad och grön variant av en italiensk favorit med salta goda pistagenötter. Supergott med svarvad kålrot, det går även bra att använda andra grönsaker och rotfrukter som tex, sötpotatis och zucchini.

Ingredienser

  • 4 st små kronärtskockor färska
  • 1 nypa Aramealger ca 1 msk efter blötläggning
  • olivolja till stekning
  • 0,5 st gul lök
  • 1 st vitlöksklyfta finhackad
  • 0,5 st röd chili finhackad
  • 2 dl vitt vin
  • 1 msk Lantbuljong
  • 1 kruka persilja hackad
  • 1 dl salta pistagenötter med skal
  • 1 st kålrot svarvad

Gör så här

  1. Börja med att koka kronärtskockorna mjuka i vatten i ca. 30 minuter. Plocka därefter bort de yttersta bladen på kronärtskockorna och skär bort stammen så att du har det så kallade ”hjärtat” kvar. Dela i mindre bitar. Blötlägg algerna i vatten i ca. 10 minuter.
  2. Finhacka den gula löken och fräs i rikligt med olivolja tills den mjuknat men inte fått färg. Tillsätt den hackade vitlöken och chilin och låt fräsa med en liten stund. Häll bort blötläggningsvattnet från algerna och tillsätt alger, kronärtskockshjärtan, vitt vin och lantbuljong. Låt puttra i ca. 5-10 minuter.
  3. Skala och svarva under tiden kålroten till ”spaghetti” med hjälp av en grönsakssvarv. Det går även bra att använda andra grönsaker och rotfrukter som tex, sötpotatis och zucchini. Vänd ner den svarvade kålroten och pistagenötterna i pannan och låt puttra med i ytterligare någon minut. Tillsätt persiljan, servera och njut!