Semlor

Glutenfria och veganska semlor med vispad kokosgrädde!

En semla ska bestå av en saftig bulle med ljuvlig kardemumma, mycket mandelmassa och fluffig grädde. Den här semlan har allt det och är även glutenfri och vegansk! Degen flyter ut en aning vid jäsning – men vad gör det när bullen sen blir saftig och god?! Om du vill, använd en muffinsform. Fyll semlan med hemgjord mandelmassa och spritsad vispad kokosgrädde. Pudra över malt björksocker och njut!
Blir det några semlor över håller de sig fina och saftiga några dagar i kylskåp.

Ingredienser

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke.
  2. Värm mandelmjölk till 37 grader i en kastrull.
  3. Häll mandelmjölken över jästen och rör tills den löst sig.
  4. Rör ner fiberhusk och kokosolja.
  5. Tillsätt resten av ingredienserna till bullen och blanda ihop till en deg.
  6. Låt degen vila i ca. 30 minuter.
  7. Sätt ugnen på 175 grader.
  8. Dela degen i 12 bitar och forma till 12 st bullar och lägg på en bakplåtsklädd plåt. Då degen är ganska kladdig är det lättast att rulla bullarna om du först doppar varje degbit i lite bovetemjöl.
  9. Täck med bakduk och låt jäsa i 40 minuter.
  10. Grädda i mitten av ugnen ca. 10 minuter.
  11. Låt bullarna svalna innan du skär av toppen och brer på mandelmassa och toppar med vispad kokosgrädde. Pudra med malt björksocker så blir semlorna extra fina.
Mandelmassa
  1. Kärna ur dadlarna.
  2. Mixa alla ingredienser i en matberedare till en slät massa. Tillsätt hackade mandlar om du vill ha lite crunch i mandelmassan.

Tips: Smaksätt Kokosgrädden med matcha och vanilj och pudra över matcha så får du supersmarriga gröna matchasemlor.