×

Pepstop

Mandelpulpakex

Renée Voltaire, 8 november 2018

 

Minska svinnet och gör goda mandelkex av pulpan du får kvar när du gör egen mandelmjölk! Tunna och goda mandelkex, perfekta till ostbrickan såväl som till soppan. 


Ca.
 30 kex

3 msk olivolja
½ msk fiberhusk
2 dl mandelpulpa (det som blir över när du gör mandelmjölk) – ordentligt pressat i deciliter måttet
3 msk Näringsjäst
3 nypor Himalayan Crystal Salt 

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda fiberhusk med olivolja i en bunke. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta ihop degen så att allt blandas väl. Låt degen vila någon minut. Pressa ut degen på ett plåt och kavla ut den mellan två bakplåtspapper till en kvadrat. Skär degen i rutor och gör små lufthål med en potatissticka eller gaffel i varje ruta. Grädda i ugn i ca 30 min. Stäng av värmen och låt kexen stå på eftervärme i ca 10 min.

Tips! Fiberhusken binder samman degen. Har du för mycket fiberhusk i kan kexet bli mjukt, vilket också är gott. Har du inte fiberhusk kan du även prova att använda malda linfrön eller malda Chiafrön.

2 kommentarer

 1. Hej.
  Vill gärna prova detta kex recept.
  En fråga…
  Kan jag ersätta mandelpulpan med mald mandel? Jag gör inte mandelmjölk o anv det inte heller.
  Med vänlig hälsning, Lena

 2. Hej Lena,
  Det borde absolut gå att ersätta mandelpulpan med mald mandel. Pulpan kan dock inbland vara lite fuktig, eftersom det är mandlar och vatten som har mixats och sedan silats. Det som är kvar är mandelpulpan.Så det kan hända att du måste tillsätta lite vätska till de malda mandlarna om smeten blir torr. Lycka till!
  / Hälsningar Karin

Kommentera

Din epost syns aldrig. Obligatoriska fält är markerade med *

*
*