×

Pepstop

Matchasemla

Renée Voltaire, 13 februari 2018

ca. 12 st minisemlor

Semelbulle:
50 g jäst
4 dl mandelmjölk
2 msk fiberhusk
1 dl Virgin Kokosolja, smält i vattenbad
5,5 dl mandelmjöl (samt extra mjöl till utbakning)
2,5 dl bovetemjöl
3,5 msk tapioka
1 dl lönnsirap
2 tsk kardemumma, nystött
2 nypor Vaniljpulver
2 nypor Himalayan Crystal Salt

Mandelkräm:
4 st Medjooldadlar
1 dl Mandelsmör
2 msk Raw Agave Naturell

Matchagrädde:
4 dl kokosgrädde, den feta delen
1 msk Raw Agave Naturell
1 tsk kardemumma, nystött
1 tsk Matcha Green Tea Powder
1 nypa Vaniljpulver
1 nypa Himalayan Crystal Salt

Semelbulle: Sätt ugnen på 175 grader. Smula jästen i en bunke. Värm mandelmjölk (spara ett par matskedar till pensling) till 37 grader i en kastrull. Häll vätskan över jästen och rör tills den löst sig. Rör ner fiberhusk och kokosolja och låt stå i ca. 10 minuter. Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta degen förhand eller i maskin i några minuter. Låt degen stå och vila i ca. 30 minuter. Dela degen i tolv bitar och använd lite extra mandel- eller bovetemjöl när du bakar ut degen och formar till släta bullar. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och täck med bakduk och låt jäsa i 40 minuter. Pensla med mandelmjölk och grädda i mitten av ugnen i ca. 10 minuter.

Mandelkräm: Mixa alla ingredienser i en matberedare eller mixer till en mandelkräm.

Matchagrädde: Vispa alla ingredienser till en slät och fluffig grädde. Låt stå kallt en stund innan du spritsar.

Låt bullarna svalna innan du skär av toppen, gröper ur dem och fyller med mandelkräm. Spritsa på matchagrädde och sätt tillbaka locket. Pudra med kokosmjöl eller matcha powder så semlorna blir extra fina.

 

2 kommentarer

 1. Hej! Hur kan det komma sig att degen är lätte lös när jag följ receptet. Det går inte att göra bollar av så jag har tillsatt ca 2-3dl mer bovetemjöl men degen är fortfarande lös.. är rädd att de ska bli lite väl torra tillslut..

  Ska jag låta de jäsa i bunken och sen baka ut istället?
  Vad tror du kan ha gått fel?

  Mvh
  Madde

 2. Hej Madde,

  Jag vet inte riktigt vad som kan ha gått fel för dig. Kanske hade du missat att blanda i fiberhusk? Att baka glutenfritt är lite svårare och degarna är ofta lite lösare.
  Jag hoppas att det löste sig för dig och att du till slut fick njuta av goda glutenfria semlor (det är faktiskt gott att bara äta mandelkräm och matchagrädde utan några bullar). Prova att tillsätta vätskan efterhand nästa gång, för att reglera mängden bättre.
  / Hälsningar Karin

Kommentera

Din epost syns aldrig. Obligatoriska fält är markerade med *

*
*