×

Pepstop

Groddning – steg för steg

Renée Voltaire, 21 februari 2018

 

Groddar är väldigt näringsrika och rika på mineraler, vitaminer, enzymer och antioxidanter. Egna groddar är alltid bäst – både i smak, krispighet och färskhet! Det lilla fröet eller bönan som groddas har i uppgift att växa till sig för att så småningom bli en stor planta. En enorm kraft, energi och näring finns därmed laddad inuti det lilla fröet. När fröna blötläggs släpper de loss alla nyttigheter och näringsämnen som legat i vila. Följ hur det lilla fröt börjar spira och hur det växer fram en grodd i sidled eller små skott på höjden. 

Att grodda tar mellan 4-8 dagar beroende på vilka frön du väljer att grodda. Groddar är en av de mest näringsrika livsmedel du kan äta och är ett enkelt sätt att få i sig livsviktig näring. Groddar behöver ingen trädgård – en groddburk, vatten och frön är allt som behövs!

Dag 1 – Blötlägg
Blötlägg fröna i 6-8 timmar för att aktivera groddningsprocessen. Använd ca. 2-3 msk frön till en groddning. När blötläggningen är klar sköljer du av fröna i kallt vatten och lägger dem i en ren groddburk.

Dag 2 – Skölj, skölj och skölj
Skölj av groddarna minst 2 gånger per dag i kallt vatten. Groddburken är smart då locket fungerar som en sil. Ställ groddburken i det tillhörande stället med locket nedåt och i rumstemperatur. Undvik att peta med fingrarna bland groddarna för att undvika bakterier.

Dag 3 och 4 – Fortsätt skölja
Nu börjar groddarna att synas. Vissa groddar kan man äta redan dag 2 och 3, näringen frigörs ju vid blötläggning. För att få större groddar som är extra krispiga, fortsätt att grodda en dag till. Ju längre groddning, desto större och krispigare grodd. Fortsätt groddningen genom att skölja groddarna med kallt vatten 2-3 gånger per dag.

Dag 4-8 – Klara att ätas!
Nu är det färdiggroddat! Tiden beror på vilka groddar som du groddar. Skölj groddarna en sista gång och ställ sedan in dem i kylskåpet. Genom att ställa in dem i kylen avstannar groddningen. I kylskåpet håller de sig fräscha i 4-5 dagar. Förvara dem då i en tätslutande glasburk.

 

Här finner du vårt utbud av groddmixar och groddburkar.

 

Kommentera

Din epost syns aldrig. Obligatoriska fält är markerade med *

*
*