×

Pepstop

Gurkmeja-paste

Renée Voltaire, 4 januari 2018

1 burk (4 dl)
Att göra sin egen gurkmeja-paste är ett enkelt och lätt sätt att få i sig gurkmeja. Gurkmeja är antiinflammatorisk och innehåller kurkumin, en kraftig antioxidant. Svartpeppar ökar kroppens upptagningsförmåga av gurkmejans hälsofördelar och upphettning sägs även aktivera dess hälsoeffekter ännu mer.  En paste är en kryddblandning som kan användas i all matlagning, en riktigt bra kompis i köket. Förvara din paste i kylen, den håller upp till tre veckor.

3 dl vatten
1,5 dl Gurkmejapulver
½ tsk svartpeppar
2 tsk färsk riven ingefära
1 tsk Ceylonkanel
1 tsk kardemumma
½ tsk Himalaya Crystal Salt
½ dl Virgin Kokosolja
1 msk Ekologisk honung eller 1 msk Raw Agave Naturell  

Koka upp vatten i en kastrull tillsammans med gurkmejapulver. Låt puttra under omrörning i ca. 5 min. Tillsätt övriga kryddor och koka ytterligare ett par minuter. Rör hela tiden. Ta av kastrullen från plattan och låt svalna något innan du rör i kokosolja. När pasten är kall rör i honung eller agave. Lägg över pasten i en burk med lock och förvara i kylen. I kylen håller gurkmeja pasten upp till tre veckor.

Tips! Använd gurkmeja-paste som smaksättare när du gör t.ex. golden milk, chiapudding eller gröt.

4 kommentarer

  1. Yäääcck

  2. Om man vill använda färsk gurkmeja hur mycket ska man ta då av gurkmejan

  3. Hej Kerstin,
    Vi har gjort receptet på gurkmeja-paste efter vårt gurkmejapulver. Självklart går det att använda färsk gurkmeja men det är inte något vi själva har testlagat, därför kan vi inte ge dig en exakt mängd. Då får testa dig fram. Lycka till! / Hälsningar, Karin

  4. Bra tips! Tack!

Kommentera

Din epost syns aldrig. Obligatoriska fält är markerade med *

*
*