×

Pepstop

Gör din egen tofu

Renée Voltaire, 18 november 2015

Tofu tillverkas av sojabönor och har många användningsområden. Med sin neutrala smak  passar det utmärkt i soppor, grytor, att fritera, att steka, som fyllning i paj och även i desserter. Det är svårt att slå smaken du får genom att göra din egen tofu. Färsk hemgjord tofu är lätt att göra – följ bara instruktionerna steg för steg. Processen tar ungefär en timme förutsatt att du lagt sojabönorna i blöt innan. Du väljer själv om du vill ha tofun som den är eller om du vill smaksätta den med exempelvis tamari, chili eller örter.

Det här behöver du för 270 g tofu:

Torkade sojabönor 300 g
12 ml nigari (magnesiumklorid från havssalt)
Termometer
1 silpåse
1 silduk

(allt detta ingår i vårt Tofu-kit som du hittar här)

Verktyg

Matberedare eller mixer med stark motor, två kastruller och en soppslev/hålslev.

 Gör så här

1. Blötlägg 300 g torkade sojabönor (släng fuktkudden) i vatten 8-10 timmar.

2. Skölj bönorna noggrant, lägg dem i en matberedare och mixa med 5 dl vatten till en slät smet. Tillsätt eventuellt lite extra vatten för att få bladen att snurra lättare.

3. Koka upp 1 liter vatten i en stor kastrull och vänd ner bönsmeten. Låt sjuda försiktigt under omrörning i 15 minuter (för att få bort svårsmälta enzymer). Vänd ner skummet som bildas på ytan. Se upp så att det inte kokar över eller bränns i botten.

4.  Häll mjölken genom silpåsen i en ny kastrull. Pressa ut mjölken ordentligt ur påsen med händerna. Använd en handske eller handduk så du inte bränner dig. Nu är din sojamjölk klar. Pulpan (okaran) som blir över efter silningen kan sparas i frysen och blandas i grönsaksbiffar eller vegetarisk färs.

5. Värm upp sojamjölken på nytt tills dess temperatur är 80°C. Tillsätt först hälften av nigarivätskan från flaskan och rör om ordentligt i mjölken. Tillsätt sedan resten av vätskan och fortsätt röra. Snart börjar sojamjölken koagulera.

6. Lägg ett durkslag i en kastrull och  placera silduken i durkslaget. Skopa försiktigt upp massan med en hålslev eller soppslev, lägg den i silduken och tryck försiktigt ihop den. Lägg en press på tofun (t.ex. en bunke med vatten eller en konservburk) direkt i durkslaget så att vätskan kan rinna ut. Låt stå i 20 minuter. Nu är din tofu klar! Förvara tofun i sin egen vassle eller i kallt vatten. Tofun håller sig ca 7 dagar i kyl.

Tips!

Vid punkt 6 kan du också använda vår Tofupress. Med tofupressen får en kompakt bit som är lätt att skiva. Klä då tofupressen med pressduken och lägg den färdiga tofumassan i pressen. Ställ på en tyngd på så att vätskan kan rinna ut. Låt stå i 20 minuter och det är klart! 

 

 

Kommentera

Din epost syns aldrig. Obligatoriska fält är markerade med *

*
*