×

Pepstop

Nötmjölk

Renée Voltaire, 5 juni 2014

Nötmjölk

Hemmagjord nötmjölk är det godaste som finns! Det är superenkelt att göra och med en nötmjölkspåse blir det ännu enklare. Tillsätt lite Vaniljpulver eller Raw Agavesirap för en sötare smak. Spara nötmassan som blir kvar och blanda i vegobiffar, müsli eller nötbollar.

Att göra nötmjölk
Blötlägg nötterna och ställ svalt över natten för att ge mjölken mildare smak och få bort svårsmälta enzymer. Sila bort vattnet och skölj nötterna ordentligt. Mixa med nytt vatten tills nötterna är riktigt finfördelade. Hasselnötter behöver inte blötläggas eftersom de saknar enzymhämmare. Även kokosflingor och skalade hampafrön mixas direkt. Sila mjölken i nötmjölkspåsen (skalade hampafrön behöver inte silas), kläm ut så mycket vätska som möjligt. Förvara mjölken i en glasflaska så håller den  i ca 5 dagar i kylen.

En kanna (ca. en liter)
Mandelmjölk
: 2,5 dl blötlagd mandel + 1 liter vatten + 1 nypa salt.
Cashewmjölk: 2,5 dl blötlagda cashewnötter + 1 liter vatten + 1 nypa salt.
Sesammjölk: 2,5 dl blötlagda sesamfrön + 1 liter vatten + 1 nypa salt.
Hasselnötsmjölk: 2,5 dl hasselnötter + 1 liter vatten + 1 nypa salt.
Kokosmjölk: 2,5 dl riven kokos + 1 liter vatten + 1 nypa salt.
Hampamjölk: 2 dl skalade hampafrön + 1liter vatten + 1 nypa salt.

Att rengöra nötmjölkspåsen: Vänd påsen ut och in, ta ur nötmassan och lägg åt sidan. Diska i varmt vatten och lite diskmedel.

 

rawfood    vegan    nutty    bra fett

13 kommentarer

 1. Hej! Finns det något recept på ”Nutty Coco Granola” som nämns längst ner?

 2. Hej!

  Tack för fina recept och otroliga produkter. Jag har nyligen, efter att fått hem min vitamix, börjat göra egen nötmjölk. Men varje gång(ca fyra gånger hittills) jag gjort mandelmjölk så har den blivit härsken i smaken. Blir det så för dig också? eller har du någon idé på varför detta händer? jag har de blötlagda nötterna i rumstemperatur under natten, eller ska de kanske vara i kylen?

  Tack på förhand!

 3. Underbart! Havremjölk då?

 4. Rismjölk? :-)

 5. Receptet hittar du här: http://www.reneevoltaire.se/2014/06/nutty-coco-granola/

 6. Hej Josefine,

  Tack för berömmet! Det låter märkligt tycker jag..Det är viktigt att använda sig av nötter med bra kvalité. Ibland kan det kanske slinka med en ”omogen” mandel som ofta är bitter i smaken eller kanske är härsken vilket kanske det gjort i ditt fall. Testa att ha mandlarna blötlagda i kylen över natten och se om det blir någon skillnad. Lycka till!

 7. Jag tycker mycket om rismjölk ,vet du resept? Tack

 8. Hej! Vi provade att göra mandelmjölk efter ditt recept, blev super bra!
  Men nu undrar vi om du har något recept på dina nötbollar eftersom det blir ju nötmassa kvar och det vill vi inte slänga om det går att göra något med det! Tacksam för svar :)

 9. Hej!
  Jag undrar om det är möjligt att göra nötmjölk i en slowjuicer?
  Har en omega horisontell slow juicer och där finns ett recept på nötmjölk men dem har inte angett mängden vatten… funderar på att försöka mig på detta recept. Vad tror du?

 10. Hej Renée!
  Tror du det går lika bra att göra hampamjölk av oskalade hampafrön?

 11. Hej!
  Vi på kontoret har inte testat men det borde inte vara något problem. Jag gissar att det kan ta lite längre tid för vätskan att rinna genom nötmjölkspåsen dock eftersom det blir mer ”bulk”.
  Elise
  Customer Service

 12. Vi gör mandelmjölk i vår slowjuicer (vertikal) och det går alldeles utmärkt. Vi förvarar den i kylen i flera små flaskor och den står sig 5- 6 dagar. Om man förvarar den i flera flaskor behöver man inte öppna mer än en i taget och vår erfarenhet är att då står den sig längre.

 13. Man kan även lägga i kolloidalt silver för att öka hållbarheten några dagar.

Kommentera

Din epost syns aldrig. Obligatoriska fält är markerade med *

*
*