×

Pepstop

Vad är egentligen Raw Food?

Renée Voltaire, 26 april 2013

Sammanfattningsvis kan man säga att raw food är råvaror som inte har upphettats till mer än 42-47 grader C. På svenska kallas det även för råkost eller levande föda. Det är en kost baserad på frukter, grönsaker, frön, nötter, alger och oljor. Man använder sig även av groddar, superfoods, bär, svampar och örter. Råvarorna hanteras med metoder som blötläggning, torkning, mixning och centrifugering. En del äter även råa animaliska produkter. Kosten grundar sig i tanken att en stor del av näringen försvinner när man processar mat, och genom att inte tillaga födan så ser man till att näringen i maten är optimal. Man får också lätt i sig mer vätska än tidigare, då den fortfarande finns kvar i maten och är lättare för kroppen att ta upp än den vätska vi dricker.

Den moderna forskningen kring raw food började 1897 då doktor Max Bircher-Benner blev inspirerad av Pythagoras diet och började experimentera med råkost för att bota sjukdomar i sin klinik. Under hela 1900-talet finns en rad spännande exempel på forsking och praktiskt tillämpning av råkost inom läkarvetenskapen, men det var Ann Wigmore som på 60-talet gjorde dieten populär för allmänheten.

Hennes diet heter Levande föda och lägger större vikt på groddning och blötläggning (av till exempel fröer och nötter för att aktivera de sovande enzymerna) än vad raw food gör. Raw food är en något förenklad variant av Levande föda, men Ann Wigmore ses ändå som skaparen av den moderna raw food-kulturen.

Ett tips för att komma igång och äta raw food är att byta ut en måltid om dagen. Frukost och lunch brukar vara enklast. Gör du det har du redan 25–30 procent raw food i din kost.

Öka, steg för steg, inslaget av frukt och grönt. Ät din gamla mat, men låt halva tallriken bestå av till exempel sallad.

Ett smart knep är att byta ut godis och kakor mot raw food-godis. På vår hemsida hittar du smarriga recept på till exempel raw food desserter. //www.reneevoltaire.se/kategori/recept/raw-food/

 

I Renée Voltaires sortiment finner du flera produkter som är raw, bland annat våra underbart goda Raw Blåbärsremmar och Raw Hallonremmar. Handgjorda med kärlek i vårt kök i Årsta av ekologiska frukter och bär.

6 kommentarer

 1. The points of interest you present in your article are very impressive. I must agree with you on most of these points and I appreciate the effort you obviously put into this very informative article.

 2. Här skriver dom också vad Raw Food är:
  http://rawness.se/stories/guide/vad-ar-egentligen-raw-food/

 3. Kan rawfood innehålla gluten? Till exempel, kan jag använda havregryn som inte är glutenfria i min tillagning? Eller blir det inte rawfood då? Tack på förhand

 4. Hej Linn!
  Traditionellt använder man inte produkter som innehåller gluten när man lagar raw food. Det finns havregryn som är ekologiska, råtorkade och kallvalsade. Jag skulle i så fall satsa på en sådan variant för att bibehålla näringsämnena så mycket som möjligt.
  Lycka till i köket! Med vänlig hälsning Kim på Kundtjänst

 5. Hej,

  Kanske en dum fråga men raw food är fortfarande nytt för mig. Hur vet man att det man ”tillagar” har nått 42-47 grader? Har man en matlagningstermometer för att ha koll? Eller hur funkar det? Tack.

 6. Hej Tove!
  Mycket av det man tillagar som rawfood för man i en torkugn som får stå i fler timmar. Då bevaras alla näringsämnen. Om man tillaga sin ugn sätter man på lägsta temperatur och gärna med ugnsluckan lite på glänt. Man kan också göra många desserter och maträtter genom att blanda kallt, utan att tillaga alls.

  Du hittar många recept här:
  https://www.reneevoltaire.se/?s=rawfood

  Lycka till i köket!
  Med vänlig hälsning Kim på Kundtjänst

Kommentera

Din epost syns aldrig. Obligatoriska fält är markerade med *

*
*