×

Pepstop

Himmelsk mandelmjölk

Renée Voltaire, 3 mars 2009

Världens godaste mjölk som ger starka ben och len hud, bättre och godare än så här blir det inte.

ca 2 glas

1 dl mandel, gärna blötlagd i ca 5 timmar
5 dl vatten
vaniljstång (valfritt)

Mixa mandel med 5 dl nytt vatten, sila bort blötläggningsvattnet så tar du bort svårsmälta enzymer och den skarpa mandelsmaken så att den söta mandelsmaken kommer  fram. Låt mixern gå en stund. Sila ut mjölken med en silduk, nötmjölkpåse eller nylonstrumpa. Spar nötpulpan som blir över. Den är perfekt att blanda i biffar, pajdeg,  torka eller att ha i müslin eller frys in den till ett senare tillfälle. Smaksätt med vaniljstång om du vill.

mandelmjolk

Etiketter: ,

80 kommentarer

 1. Var finns dessa nötmjölkspåsar att köpa? Bor i Stockholm och har varit runt på ett par hälsokostbutiker och frågat men de har inte haft några.

 2. Bra fråga! Jag har köpt mina när jag vart I USA. Men en gång var det en jag känner som sydde upp några till mig. Det blev mycket billigare och lika bra om inte bättre, så om du känner någon som har snabb med symaskinen är det en bra affärsidé. Jag köper gärna några också.
  Annars är det raw food sidor från USA som nog gäller om du vill köpa en.
  Trevlig kväll! / Renée

 3. Hej!

  Vad tror ni om att använda en så kallad ”saftpåse” till mandelmjölken?

  Här finns en sida i Vermont som säljer ”nut milk bags”, flera olika varianter. Får tyvärr inte fram information om dom även säljer utanför Vermont men det går att kontakta dom och fråga.

  Kika här om det kan vara av intresse: http://www.vt-fiddle.com/rawfood/nut_milk_bags_sprouting_bags.php

  Utöver detta så påminner nötmjölkspåsarna rätt mycket om finmaskiga tvättpåsar. Har en jättebra finmaskig tvättpåse som troligt skulle haft stor potential att kunna agera nötmjölkpåse. Kanske skulle en sådan kunna användas som nötmjölkpåse om ni kan finna en riktigt sådan finmaskig variant.

  Lycka till med mjölken!

  Mvh, Marie

 4. Ja kom just på att jag själv använt ett flergångs kaffefilter en gång (som jag köpte i fjällen i brist på annat) det var inte klockrent men det fungerar. En saft påse fungerar också det har jag testat en annan gång. En tvättpåse påminner om nötmjölks påsarna och det tror jag nog är den smartaste lösningen. Det är bra när de är i nylon för då är de så lätta att tvätta rent och de torkar blixt snabbt. Jag ska undersöka saken och försöka att sy upp några stycken. Jag har själv en förmåga att alltid tappa bort mina.
  Någon snabb på symaskinen kanske läser detta!

 5. är det skalade eller oskalade mandlar du använder till mandelmjölken?

 6. Hej Emma
  Jag använder mandlar med skal det blir bättre ekonomi så. Men alltid ekoligisk mandel. Fast råkar du ha mandel utan skal fungerar det förstås.
  Trevlig helg / Renée

 7. Mandelmjölk är underbart gott! Jag brukar grodda mina mandlar i ett dygn innan jag gör mjölk utav dem.

 8. Jo det är bättre och smaken blir inte lika skarp utan sötman i mandlarna kommer fram mer vid blötläggning/groddning man tar också man bort svårtsmälta enzymer och ökar näringen. Jag gjorde en laddning i morse och åt med min bovetecrunch. Magen är happy!/Renée

 9. Hej!
  Har för mig att man kan göra något gräddliknande med mandel som blötläggs. Men mer än så vet jag inte. Vet du?

 10. Jag skalar alltid mandlarna, det blir som allra lenast då! man kan numer köpa en sk nötpåse här: http://www.ravarubutiken.se

 11. hur länge håller sig mjölken i kylskåp?

 12. Den håller sig i ca 5 dagar.. Jag gjorde just 2 stora kannor själv och hade i en skvätt i mitt te.

 13. Vad är nötmjölkspåsar gjorda av för slags material. Jag är relativt snabb med symaskinen men vet inte vilket material jag skall använda. Antar att påsen skall sys något konisk?

 14. Matrialet är nylon, lätt att göra rent och torkar snabbt. Påsen kan du sý rektangulärt gärna med ett snöre upptill. Om du söker på nut milk bag kommer det upp massor av bilder att sy efter. Lycka till!
  Renée

 15. Hej Renee, Jag har själv testat detta två ggr nu, och jag har mandelmjölken både till bovetegröt och i kaffet! Jättegott :) Jag skulle vilja ha lite fler konkreta tips och gärna recept på vad man kan göra av mandelsmulorna som blir kvar. Det finns inte så mycket sånt att hitta på nätet.. En annan fundering som jag har är att man kanske kan använda dem till peeling. Mandel är ju mjukgörande för kroppen, så det borde funka fint! Ska testa senare ikväll :) Ha en fin helg! Hälsn Mary

 16. ser att det är ett tag sedan detta skrevs,men jag googlade på recept på mandelmjölj och då kom detta i toppen, därför jag skriver ändå =)) mandelsmulorna som blir över,kan man göra ny sats mjölk med =) annat sätt att söta ”mjölken” med är att mixa med en dadel .

 17. Hej Renée, tack för fina böcker (jag har köpt dom o jag går alltid till ditt stånd på coop forum i Västberga o köper varor, o jag köpte Tamari-mandlar sist, grymt goda som du säger att ha på salladen eller bara äta som snacks :) , tack så jätte mycket för dom, jag bad dom skulle köpa in dom och då gjorde dom det :) kom bara ngr dagar senare, det är grym service frn båda håll :) kul :) .
  Jag har en fråga, om du vet, för jag undrar om du vet hur mycket mandelmjölk man kan dricka om dan? man säger ju en handull nötter om dan, hur mycket blir det i drickform då? jag är tyvärr ingen matematiker :( .. Härligt med den nyvunna mandelmjölken för mig. Ps hoppas Stevia (örten, sötningsmedlet, som blivit godkänt av EU nu) kommer snart till butikerna, det är ju på gng iaf, undrar om man kan torka örten? vet du, ska du sälja det? Det är ju stort.

  vänligen/ madeleine

 18. Hej
  Härligt med bra service och coop västberga är en toppen butik. Själv dricker jag mandelmjölk både morgon och kväll och mår strålande.
  Du kan odla och torka örter själv men kom ihåg den är toxiskt i för stora mängder.
  Vänligen!

 19. Hej
  bra där…..:)

 20. Älskar mandelmjölk! Speciellt i ett gott te. Undrar bara, mandelmjölk är ju raw food, men är grönt te raw food?

 21. Hej!
  Precis testat mjölken: så gott!! Undrar lite om kalori och övrigt näringsinnehåll?

 22. Hej
  Härligt att du gillar mjölken. Tyvärr har jag inte gjort någon näringsanalys på mandelmjöken eftersom jag gör den bara för eget bruk. Själv känner jag att jag flyger fram av mjölken….
  Ha kul i köket!

 23. Härligt att du älskar mandelmjölk….Grönt te är grönt te :)
  Nästan alla som äter rawfood som jag känner dricker te ändå.
  Peace Love and Mandelmjölk!

 24. Hej!

  Såg att du inte hade gjort näringsanalys på den men tänkte se om du hade tips på hur man ska tänka? Jag tänkte göra en (efterfrågan på bloggen) och om man räknar på att 1 dl mandel är ca 400 kcal, mixar och silar och sen väger av det man tar bort (efter det torkat), kommer man i närheten av näringsvärdet då eller har man frigjort mer energi och näring genom mixandet än vad man silar bort?

  Jättegod är den hursomhelst ! (:

 25. När vi gör våra analyser på produkter lämnar vi in produkten på ett näringslabb. Håller med om att det vore spännande att se näringsmässigt vad som händer efter att man blötlagt mandlarna, groddat dem och sedan gjort mjölk av dem.. Gjorde i en stor kanna idag och mixade hälften med raw cacaopulver och lite kokossocker, galet gott:slurp!
  Renée

 26. Låter himla gott! Ska göra ett försök hemma i köket att mäta vad jag nu kan (: mixa, sila och torka mandeln för att sen väga av. Det närmsta näringsanalys jag kan komma (:

 27. Jag hittade amerikanska sidor som sa att en ”cup” (typ 2,3 dl) mandelmjölk innehåller 30-40 kcal. Snabbt uträknat är det runt 20 kcal /100 ml. Sen beror det ju säkert på vilken sorts mandel etc etc. Men så har man ett riktmärke. Kollade flera källor och fick fram denna siffra.

  Ska prova göra min första sats mandelmjölk idag, hoppas på att det är något att blanda proteinshaken med :)

 28. HEJA HEJA !

 29. Kanonbra tips.
  fick öra på förläsning i veckan att sesammjölk ska vara lika bra är det så oh finnes något recept?
  Jag har en son på 3 år som inte tål Vetemjöl och en tjej på sexår som inte fixar mjölkprotein, hon gillar rismjölken som jag inte tycker värkar vara så jätte bra, åsikt/fakta önskas
  skulle vilja gå kurs på allt om mar näring mm tips bor numera i Borensberg/ Linköping
  jo jag läser Kärnfriskfamilj.. man blir inpirerad, jag bara löst pyttelite.

 30. Detta ska provas inom en snar framtid! Ska mandlarna vara skållade? :)

 31. nej mandlarna behöver inte skållas. Lovar att det är ljuvligt gott!

 32. Oj oj oj vad jag blir sugen på att göra min egna mandelmjölk. Har läst om den på en del amerikanska bloggar och är jättenyfiken på hur den blir. :)

 33. Jag är lite sugen på att prova att göra mandelmjölk och äta till bovetecrunch. Nu funderar jag på receptet på bovetecrunch i ”Salig blandning”. Ska allt blötläggas tillsammans med bovetet? Blir inte linfröna väldigt slemmiga då och russinen saggiga? Men det kanske fixar till sig när det får torka igen eller?

 34. Hej!
  Kan man använda mandeln igen för ny mjölk? Blir så väldigt mycket mixad mandel över om man gör detta ofta.

 35. Använd mandelpulpan ( resterna) i maten, bottnar, baka på den. Jag torkar min torr i torkugn, maler den sedan till mjöl, super användbart.

 36. Hej, jag bara undrar, ska jag bara trycka dit den överblivna pulpan i pajformen, förgrädda den, och sen i med de vanliga paj ingredienserna? Eller ska jag addera ngn ytterligare ingrediens till pajbottnen, som smör eller mjöl, eller funkar enbart pulpan som botten i sig självt? Kram

 37. Hej
  om du gör en rawfood paj tex söt kan du blanda pulpan med tex kokosflingor, en mixad dadel och trycka ut i form, torka på låg temp. Du kan också blanda med bovetemjöl och kryddor, olja och grädda i ugnen, tänk på att inte ha för hög temp. Rör ner pulpan i pannkakssmeten eller vego/ färsbiffar är också gott. Lycka till! Renée

 38. testade ett liknande recept för ganska länge sedan, dock utan vanilj så jag hade endast vaten+ mandlar och jag tyckte det fattades lite smak+sötma så jag hade i 2-3 dadlar vilket blev stor skillnad och galet gott! tipstips :)

 39. Jag vet att jag är lite sent ute men jag vill gärna tipsa om en underbar sida som helt och hållet har dedikerat sid till mandelmjölkspulp. Alltså det som blir kvar efter att man har gjort mandelmjölk :) Ha det bra! <3
  http://almondpulp.com/

 40. Yes vilken bra sida. TUSEN TACK! Renée

 41. Mandelmjölk (Alpro) finns i England. Gärna skriva till Alpro och fräga efter mjölken! Det har jag gjört! Det kanske kommer sen.

 42. Alpro säljer nu mandelmjölk i Sverige: http://www.alpro.com/se/mandel

 43. Ja men Alpro´s innehåller massa onödigt socker….

 44. Fantastiskt gott och lätt att göra!! Tack! :) )

 45. hej! jag gjorde precis mandelmjölk för första gången och den blev inte så god…
  jag har druckit innan och då kändes den mycket mjukare, tjockare och sötare. och jag hade ändå en dadel i. vad gör jag för fel? jag la mandlarna i blöt i ett dygn ungefär.

 46. Hej Julia
  Den mandelmjölk man köper i butik är ofta sötad och lite tjockare i konsistensen än den man gör själv. Testa att söta mjölken med lite agave det brukar bli smarrigt. Personligen gillar jag när mjölk inte är så tjock men addera lite mer nötter för att få den lite tjockare. /Renée

 47. Vad anvander man for att pulvrisera mandeln? heter det mixer eller matberedare eller vad? Jag har en stavmixer, men det fungerar ju inte, sa klart.

 48. Hej Pia
  Det fungerar bäst om du använder en blender. Vänligen! Renée

 49. tack Renee!

 50. Hej! När jag var i USA drack jag en hel del mandelmjölk då det fanns att köpa i vanliga mataffärer har dock inte hittat på någon här, någon annan som har? :)

 51. Hej. Jag undrar hur man gör med vaniljstången? Ska den tillsättas efteråt? Ska man använda enbart fröna eller hela stången? Ska den mixas?

 52. Hej Ann-Sofi, du kan mixa i hela vaniljstången i mandelmjölken. Ta en bit i taget tills du är nöjd med smaken :-) Lycka till!

 53. Hej! Har precis blivit lite Rawfoodfrälst och undrar kring ägg…
  Äter ca två kokta om dagen och det är alltså inte alls bra????

 54. Hej Deborah, vad roligt att du är intresserad av Raw Food! Kokt ägg är ju inte raw men jag tycker du ska fortsätta äta det just du och din kropp mår bra av! Det finns inga rätt eller fel :-)

 55. Åh tack! Det är ju just så jag känner! Vill även tillägga att jag beundrar dig och dina böcker! Håller du fortfarande kurser eller retreater någonstans ?
  Har hört så gott om när du hade något i Spanien….☀

 56. Du kan läsa om våra aktuella kurser på hemsidan http://www.reneevoltaire.se/kurser/

 57. Jag förstår inte varför man ska sila den alls? Jag gör enligt detta recept men skalar mandlarna efter blötläggningen, mixar dem länge och sen blir det supergott i smoothie och till gröt bl a!

 58. Hur groddar man mandlar? Jag läste att de skulle ligga i blöt några timmar och sedan grodda? Vad ska man tänka på? Ska luften komma åt ? Torrt, mörkt? När är de klara?

 59. Gryningen på Folkungag har. 89 kr. Jag köpte min igår!
  Nu prova!

 60. Hej Jeanette, när du groddar mandlar så lägger du mandlarna i kallt vattten över natten. På morgonen häller du av vattnet, sköljer av mandlarna och mixar med nytt vatten till mandelmjölk. Lätt som en plätt! :-)

 61. Tack för receptet, mina mandlar ligger o badet nu och jag ska testa mjölken i min frukostsmoothie i morgon.

  Har du nån bra näringsdeklaration (kcal, kolh, protein och fett) för 100 gram färdig mandelmjölk? Jag funderade lite på det, men det hänger ju på hur mycket nötpulpa man tar ur mixen och vad den innehåller.

  Tack på förhand!

 62. Hej, just hemkommen med en tetra mandelmjölk, bara för att jag inte hittade havremjölk i affären. Googlade lite och hittade all denna info- är den köpta mjölken mycket sämre än hemgjord?? Är det som att baka själv vs gå och köpa en bullpåse??
  Är inne på rawfood just nu och idag beställt boken ”juice power..”, ser verkligen fram emot att fördjupa mig i den!

 63. Jag skulle vilja veta mer om hur man kan torka pulpan på bästa sätt. Hur länge kan man soara denutan att använda den? Jag har varmluftsugn.

 64. Har du/ni tips på vad man kan använda pulpan/massan till då man gjort mjöl av den? Renée skrev någonstans att mankönen ha den i pannkakssmet, istället för mjöl då? Något mer tips? Något enkelt och användbart!

 65. Hej Ewa,
  Testa även att göra vegetariska biffar av nötresterna, se recept nedan:
  http://www.reneevoltaire.se/2013/06/notbiffar-pa-underbara-notmjolksrester/

  Peace, Love & Food!

 66. Renée tycker att hemmagjord mandelmjölk absolut smakar bäst samt att den är ju inte pastöriserad (ej upphettad). I boken hittar du recept på hur du kan göra egen mjölk. Men det är ju så klart inget fel att köpa en tetra i butiken ibland ( se upp för bara för märken med mycket socker i )

  Ha så kul med boken!

 67. Har en äldre stavmixer…funkar det att mixa med?

 68. Grymt recept, tack!

 69. Vill man göra en snabbare variant så kan man använda mandelspån, då behöver man inte blötlägga mandeln. Jag använder en halv påse mandelspån till ca 7 dl vatten lite vaniljsocker eller honung och kör detta i blendern och silar. supergott!

 70. Jag testade att göra mandelmjölk med skal på men tyckte smaken blev för skarp. Hur skalar jag mandel utan att skålla den?

 71. Astrid, Efter att mandeln legat i blöt över natten – ett dygn, så får skalet samma struktur som om du skållat dem. Då kan du skala dem om du vill. Men jag tror inte att det är orsaken till den skarpa smaken. Hur länge lät du din mandel ligga i blöt? Kanske bör mandeln ligga lite längre, så att den bittra smaken bryts ner och sötman framträder mer. Dessutom är det i skalet mycket av näringen sitter.

  Mari, om man använder mandelspån går man miste om de fördelar blötläggningen ger i både näring och smak.

 72. Ska prova att göra mandelmjölk eftersom det är så mkt tillsatser i den köpta. Gör ofta kokosmjölk. Jätte gott ska prova att använda en ”mjölkpåse” så får man ut ännu mer mjölk från kokosen. Har inte hittat nåt användningsområde för kokosen som blir över. Köpte cashewmjöllk men den smakade jätte illa, smakade stearin. Nån som gjort sådan mjölk?

 73. Själv använder jag strumpbyxor eller knästrumpor (nyinköpta förstås heh heh) som nötpåse för att sila. Man kan klippa av en lagom längd och knyta ihop en ände. Det går bra att hänga upp påsen hammock-stilen för avrinning. Sedan kan man vända ut och in på påsen och skölja den under rinnande vatten, tvätta med diskmedel och hänga på tork. Annars kan man använda den som engångssil. Jag använder denna när jag gör cashew gruyere ost.

 74. Sparka korrekturläsaren, hen gör inte sitt jobb.

 75. Hej. Vill tipsa om att Ohlssons tyger säljer s.k. Sildukstyg. Ett bomullstyg som man kan koka om det behövs.
  Jag har bara rivit till en fyrkant som jag lägger över burken jag silar ner i. Funkar även utmärkt om man gör egen ghee.
  Sköljer ur med diskmedel och lägger på diskstället och torkar.

 76. Hej Lena!
  Tack för tipset! Lycka till i köket!
  Med vänlig hälsning
  Kim På kundtjänst

 77. Hej! Läste på nätet att mandelmjölk inehåller mest vatten och ett fåtal mandlar och det kan jag förstå för den smakar mest vatten, men nu gör jag egen mandelmjölk och har ca 150 – 200 Gram till 8 dl vatten, silar o använder bara ekologiska . Det måste väl då bli mer näring i den då? Står på nätet att även hemmagjord mandelmjölk har lite näring??

 78. Hej!
  Vad roligt att du börjat göra egen mandelmjölk. Självklart är det bättre att göra sin egen mandelmjölk då den blir i sin renaste form och inte heller pastöriserad.
  Heja dig!
  Med vänlig hälsning
  Kim på Kundtjänst

 79. Hejsan!
  Älskar denna mandelmjölk, så god!
  Men drar mig lite för att göra det då jag inte alltid behöver så mycket. Kan såklart göra mindre omgångar, men är ju också lite omständigt att göra, även om det är lätt.
  Därför undrar jag, kan man frysa in mjölken? Och sedan tina den på något sätt? Typ bara lägga isbitar i kylen och låta smälta kanske…

 80. Hej Astrid,
  Vi har aldrig provat att frysa in mandelmjölken. Prova och se om det går och berätta gärna för oss!
  När du förvarar din mandelmjölk i kylen är ett tips att förvara den i en glasflaska. Då håller den lite länger än om du förvarar den i en plastburk.
  Lycka till!
  // Hälsningar Karin

Kommentera

Din epost syns aldrig. Obligatoriska fält är markerade med *

*
*