Här hittar du recept för inspiration till kreativ och rolig matlagning för både vardag och fest. Var lekfull och våga byta ut, ta bort och lägga till råvaror. Använd gärna säsongens utbud och smaker.

En glad kock lagar den bästa maten!

_________________________________________________________________________

Svartkålspaj med mandelbotten

Söta minipajer med nötig botten och krämig fyllning av svartkål, tofu och ett sting av chili.

Minipajer, ca 18 st

Botten:
1 3/4 dl mandelmjöl
1 dl Kokosmjöl
ca 3/4 dl olivolja
1 tsk Coconut Syrup
1 nypor Lantbuljong

Fyllning:
200 gram svartkål
olivolja
1 stor vitlöksklyfta
2 nypa Lantbuljong
600 gram mjuk tofu
Himalayan Crystal Salt
chiliflakes

Blanda mandelmjöl, Kokosmjöl och olivolja i en bunke. Tillsätt Coconut Syrup och Lantbuljong. Forma till en deg. Den kan vara lite smulig, men tillsätt mer olivolja om den är svår att forma. Tryck ut lite deg på botten av formarna. Om det går kan du trycka upp degen även på kanterna, men det är inte nödvändigt. Grädda bottnarna ca 5 minuter på 175 grader, tills de stelnat och fått lite färg.

Skiva svartkål och vitlök tunt. Hetta upp en stekpanna med lite olivolja och fräs svartkål och vitlök. Smaka av med Lantbuljong. Tag svartkålen från plattan och låt svalna. Häll tofu i en bunke och mixa fluffig med en stavmixer. Blanda i svartkålen och smaka av med salt och chiliflakes. Klicka i fyllningen i formarna och grädda pajerna på 150 grader i ca 15 minuter, eller tills fyllningen stelnat något. Det är dock gott om den fortfarande är lite lös.

Toppa varje paj med en valnöt och servera!

    think green     nutty     simply delicious

Rotfruktsfrestelse

En gammal klassiker i ny tappning, tror det blir en favorit på julbordet i år!

8 portioner
10 jordärtskockor
3 morötter
2 palsternackor
1,5 dl havregrädde (eller annan valfri grädde)
2 msk Umami Shoyu
2 dl mandel
1 msk Lantbuljong
1 dl vatten

Skala och skiva jordärtskockor, morötter och palsternacka tunt, gärna med en mandolin. Lägg rotsakerna i en form. Blanda havregrädde och Umami Shoyu och häll över gratängen. Grädda i ugnen på 200 grader i ca 20 min eller tills rotsakerna är mjuka. Mixa mandlar med vatten och Lantbuljong till en grov smet. Ta ut formen ur ugnen och toppa gratängen med mandelkrosset. Grädda ytterligare i ca 10-15 min. Servera frestelsen varm eller ljummen.

vegan        think green    nutty

Saffransrostade cashewnötter

Jag har alltid en skål med smaksatta nötter hemma. Förgyller alla sallader och är perfekt som tilltugg och snacks. Mina cashewnötter med saffran är bara helt ljuvliga!

1 skål
½ paket saffran
1 msk varmt vatten
3 dl cashewnötter
2 msk Raw Agave Naturell 
1 nypa salt

Blanda saffran med varmt vatten. Hetta upp en panna och rosta cashewnötterna. Tillsätt saffransvattnet och låt vattnet putta in i nötterna. Ringla över agave och rör runt. Ställ in pannan i ugnen på svag värme tills nötterna inte längre är klibbiga.

vegan    simply delicious    beauty food    

Fylld kålrot med senapsgriljering

Kålrots”skinkan” har blivit lite av en symbol på mitt julbord för en grönare jul. Genom att fylla kålroten blir smaken mer intressant och fyllningen blir en god och oväntad överraskning när du skivar upp den. Fyllningen kan du givetvis variera efter smak.

Fylld kålrot, 1 stor
1 stor kålrot (jag beställde min direkt i affären)
2 msk Lantbuljong

Skala och koka kålroten mjuk i Lantbuljong, koktiden varierar efter storlek. Min kålrot var ganska stor och den fick koka i ca 1,5 timme. Använd en potatissticka för att testa när den är mjuk. Eftersom du gröper ur kålroten gör det inget om den är lite hårdare i mitten.

Stuffing
1 dl helt bovete, kokt
½ dl mandlar, grovt hackade (går att byta mot valfria frön om du vill)
½ dl cashewnötter, grovt hackade (går att byta mot valfria frön om du vill)
½ dl aprikoser, hackade
½ dl Gojibär
2 msk Ekologisk senap med chili

Senapsgriljering
6 msk Ekologisk senap med chili
3 msk polentagryn

Blanda alla ingredienser till stuffingen och dela den kokta kålroten på mitten. Gör ett snitt i båda halvor och gröp ur dem. Fyll halvorna med stuffingen. Lägg ihop kålroten igen och bre på senapen. Pudra över polenta och griljera i ugnen i ca 10 minuter i 200 grader.

vegan    simply delicious    think green    

Inlagd svamp på tre vis

Inlagd svamp är en stående favorit på mitt julbord! Passar perfekt som alternativ till sillen, men tänk på att dessa recept inte innehåller lite mycket socker som vanliga sillinläggningar. De bör avnjutas inom ett par dagar!

Portobellosvamp med senap och äpple

en stor glasburk
5 st portobellosvampar
ca 1 tsk Himalayan Crystal Salt
olivolja till att fräsa svampen i
1/2 dl Ekologisk Senap Med Chili
3/4 dl rapsolja
1/4 dl vatten
1/2 msk Lantbuljong
1 rött äpple

Borsta svampen från jord med en pensel eller handduk. Skiva fint och stek tillsammans med salt i lite olivolja. Låt svalna. Vispa ihop senap och rapsolja. Tillsätt försiktigt vatten samt lite Lantbuljong. Skiva äpplet och blanda ner i såsen. Sila bort vätskan från svampen och blanda med senapssåsen.
Psst.. Såsen skär sig lätt, så om du vill förbereda i förväg, vänta med att blanda svampen med såsen tills du ska servera den.

 

Ostronskivling med saffran, ingefära och apelsin.

en stor glasburk
500 gram ostronskivling
olivolja
1 tsk Hawaiian Green Sea Salt
2-3 cm bit ingefära
0,5 gram saffran
4,5 dl vatten
3/4 dl ättika,12 %
1/2 dl Raw Agave Naturell
1/2 rödlök, tunt skivad, gärna med mandolin
rivet eller cestat skal från 1/2 apelsin
1 kruka timjan, fint hackad

Borsta bort jord från svampen med en pensel eller handduk. Riv svampen försiktigt i mindre bitar. Hetta upp en stekpanna med lite olivolja. Stek svampen tillsammans med salt. Riv i ingefära och tillsätt saffran på slutet. Rör runt.
Koka upp vatten i en kastrull. Tag från spisen och låt svalna något. Tillsätt ättika, agave, rödlök, apelsinskal samt timjan. Lägg ner svampen och låt stå, gärna över natten. Servera i en fin glasburk.

 

Shiitake med Tamari och rostad vitlök 

en stor glasburk
500 gram shiitakesvamp
1/2 – 1 tsk Himalayan Crystal Salt
1 vitlöksklyfta, stor
ca 1/4 dl Tamari
4,5 dl vatten
3/4 dl ättika, 12 %
1/4 dl Raw Agave Naturell
1/4 dl Coconut Syrup
1 röd chili, fint skivad
1/4 påse Algsallad

Borsta bort jord från svampen med en pensel eller handduk. Skiva den fint. Hetta upp en stekpanna med lite olivolja. Stek svampen tillsammans med salt och vitlök. När svampen börjar bli klar, tillsätt Tamari och rör runt.
Koka upp vatten i en kastrull. Tag från värmen och låt svalna något. Tillsätt ättika, agave, Coconut Syrup, chili samt Algsallad. Lägg ner svampen och låt stå, gärna över natten. Servera i en vacker glasburk, förslagsvis Weck Jar som på bilden.

vegan    partyfood    think green    beauty food