Här hittar du recept för inspiration till kreativ och rolig matlagning för både vardag och fest. Var lekfull och våga byta ut, ta bort och lägga till råvaror. Använd gärna säsongens utbud och smaker.

En glad kock lagar den bästa maten!

_________________________________________________________________________

Äpple och kokosbröd

Ett nötigt och saftigt bröd, sött och friskt från trädgårdsäpplen och självklart helt utan gluten. Passar lika bra till en grön soppa, som till kvällsteet med en klick Coconut Butter på! Mums!

1 bröd
3 äpplen
3 msk Psylliumhusk
2 dl Kokosmjöl
5 dl mandelmjöl eller mixade mandlar
1 dl Chiafrön
1 msk Hampa proteinpulver
2/3 msk bikarbonat
1/4 msk Himalayasalt
1/2 msk mald kardemumma
6 dl vatten
Virgin Kokosolja och Kokosmjöl till brödformen

Skölj och dela äpplena. Mixa eller riv dem fint. Blanda alla torra ingredienser väl i en bunke. Tillsätt äpplen och vatten i den torra blandningen, rör runt och låt svälla ca 15 minuter. Smörj en brödform med Kokosolja och pudra med Kokosmjöl. Häll i smeten och platta till den något. Grädda i ugnen på 175 grader ca 1 timme och 30 minuter ( täck ev brödformen med aluminiumfolie de sista 30 min). Tag ur ugnen och skälp försiktigt upp brödet, låt det svalna ordentligt innan du skär i det, det går lätt sönder annars.

No gluten    simply delicious        family friendly

Kantareller goes Tamari

Kantareller gifter sig fint med Tamari – den japanska soyan med fyllig smak och bra sälta! Här är en snabb men lyxig rätt på skogens guld! Passar som förrätt, tillbehör eller precis som den är!

Ingredienser till 4 – 6 personer
1 kg kantareller
1 msk olivolja
ca 1/2 dl Tamari
1 paket Arame Alger
1 grön zucchini
Smaka av med salt och olivolja.

Beredning:
Rensa och borsta kantarellerna. Lägg en i stor kastrull och låt vätskan koka bort. Tillsätt lite olivolja samt Tamari, låt Tamarin stekas in i svampen.
Blötlägg ett paket Arame alger i några minuter och sila sedan bort blötläggningsvattnet. Svarva en zucchini på en grönsakssvarv (eller riv den på ett rivjärn!).  Lägg alger och zucchini på ett serveringsfat, salta och ringla på lite olivolja. Toppa med tamarikantarellerna.

 

Roasted Coco Pumpkin

Roasted Coco Pumpkin

Rostad pumpa – ahhh vad gott det är! Den söta och mjuka pumpan passar bra med Lantbuljong Hej Bombay! och Coconut Butter. En klar höstfavorit som är ett gott tillbehör till din måltid. Magic Cooking!

En ugnsform till ca 6 personer
1 stor butternutpumpa
2 msk Virgin Kokosolja
2 msk Coconut Butter
ca 1/2 msk Lantbuljong Hej Bombay

Skär bort skalet av pumpan. Dela på mitten och tag ur kärnorna. Skär i snygga stavar och lägg i en ugnsform. Klicka på 2 msk Virgin Kokosolja och rosta i ugnen på 220 grader ca 15–20 minuter eller  tills pumpan är mjuk och har fått färg. Klicka på Coconut Butter (den är lättare att använda om man ställer burken i hett vattenbad), och smaka av med Lantbuljong Hej Bombay. Vänd runt försiktigt och servera direkt.

vegan    family friendly    bra fett    think green

Wecked Watermelon Salsa

En uppfriskande salsa med frisk mynta och hetta från chili. Passar perfekt till grillad portobellosvamp, majskolvar eller till en härlig fetaostsallad.

6-8 personer
1/4 vattenmelon
1/2 röd chili
1 kruka mynta
1/2 msk Coconut Syrup
Himalayasalt
Weck Jar

Skär bort skalet på melonen och dela den i småbitar. Lägg i en stor skål. Tillsätt finhackad chili, strimlad mynta och ringla över Coconut Syrup. Smaka av med några nypor Himalayasalt. Servera i toksnygga Weck Jars!

vegan    family friendly    simply delicious    beauty food

Krämig Nötost

En fantastisk nötost gjord på cashewnötter, en rolig variant på veggie-ost. Receptet går att variera i oändlighet då du kan smaksätta osten med det du själv tycker om. Basilika och soltorkad tomat eller gräslök och vitlök är några av våra favoriter!

Nötost:
300g cashewnötter (blötlagda minst 2 h. Sila av vatten och spola igenom)
2,5 dl vatten
1 kapsel med probiotikapulver

Blanda ingredienserna och mixa helt slätt. Häll upp den mixade smeten i en nötmjölkspåse som ligger i ett durkslag över en skål. Knyt igen påsen tätt och lägg en tyngd på så att överflödig vätska långsamt pressas ut (du kan t.ex. använda en stängd burk med vatten).
Ställ i rumstemperatur och låt fermentera i 24 h.

Efter fermentering:
1/4 tsk salt
2 tsk näringsjäst
1 tsk citronjuice

Blanda i resterande ingredienser i osten, se till att den blir jämn. Smaksätt osten efter vad du tycker om (se förslag nedan). Här kan man ha i efter tycke och smak. Smaka av tills du är nöjd. Häll upp i burk och förvara i kyl! Håller 5-7 dagar.

Förslag på smaksättning:
Smaksätt med hackad basilika och soltorkad tomat eller gör en variant med hackad gräslök och vitlök.

vegan    family friendly    partyfood    nutty