×

Pepstop

 Här hittar du recept för inspiration till kreativ och rolig matlagning för både vardag och fest. Var lekfull och våga byta ut, ta bort och lägga till råvaror. Använd gärna säsongens utbud och smaker.

En glad kock lagar den bästa maten!

_________________________________________________________________________

Yuzu Lemoncurd

 

Yuzu är min nya favoritsmaksättning och passar perfekt till sommarens bjudningar. Den bästa dippen till söta jordgubbar är en syrliga curd!

Yuzu Lemoncurd, ca 3 dl

3 dl cashewnötter, blötlagda
1,5 dl vatten
0,2 dl Agave
4 citroner, saft och zest
5 msk Virgin Kokosolja, värmd i vattenbad
3 tsk Pressad Yuzu
1,5 tsk Kokossocker
1 tsk Vaniljpulver
1 tsk Himalayasalt
2 krm gurkmeja

Mixa cashewnötter med vatten och agave till en slät kräm. Mixa ihop med övriga ingredienser och ställ i kylen en stund. Servera med färska jordgubbar.

Sill! Oh no… Go mushroom!

sill

Här är mitt förslag på ”vegansill”. Jag älskar all typ av svamp och ostronskivling har den perfekta konsistensen för min ”vegansill”. Eftersom jag inte hade vanligt socker hemma blev det Agave i min lag som jag därför kallar 1/1, 5/3 lag. Normalt har man 2 dl socker, men med min Agave räckte det med 1,3 dl. Mitt recept är så enkelt och gott att även om du normalt föredrar att äta traditionell sill så gör en laddning av min variant. Du kommer att bli förvånad över hur gott det är! ”Vegansillen” passar att äta tillsammans med färskpotatis och på en macka. I mitt fall toppade jag mitt Rawfoodkex med nötdipp och sillen.

”Vegansill”
400 gram ostronskivling
Lite olivolja och Himalayan Crystal Salt till stekning av svamp
3 dl vatten
1,5 dl Raw Agave Naturell
1 dl ättika
1 rödlök
1 bit ingefära (ca 5 cm)

Dela ostronskivlingen i mindre ätvänliga bitar.  Hetta upp en stekpanna med olivolja och fräs svampen mjuk tillsammans med Himalayan Crystal Salt. Koka upp vatten, Agave, ättika och låt svalna. Skala och skiva rödlök och ingefära tunt med en Mandolin. Lägg ner den skivade löken, ingefäran och den stekta svampen i lagen. Häll över i glasburk och låt svalna. Ställ in i kylen.

”Currysill”
Lika lätt är det att göra sin egen currysill. Passar perfekt på högtidsbordet som att lägga ner i picknickkorgen. Eller att bara lägga på mackan!

400 gr ostronskivling
Lite olivolja och Himalayan Crystal Salt till stekning av svamp
200 ml Oatly iMat Fraiche
2 nypor curry
1 nypa Lantbuljong Original

Dela ostronskivlingen i mindre ätvänliga bitar.  Hetta upp en stekpanna med olivolja och fräs svampen mjuk tillsammans med Himalayan Crystal Salt. Blanda samman iMat Fraiche, curry och Lantbuljong. Lägg ner svampen i blandningen och lägg sedan över sillen i en glasburk. Ställ in i kylen.

vegan    partyfood    think green    beauty food

Raw Fläderdryck

Raw Fläderdryck

Finns det något som väcker somriga barndomsminnen mer än hemmagjord flädersaft! Så här lagom till skolavslutningar, midsommar och semester blir jag alltid lika sugen på flädersaft igen. Här är ett recept på en frisk och läskande fläderdryck med massor av smak och alldeles lagom söt. Bara fläder, citron, ingefära och honung – en riktig superdryck som alla kan göra! Vill man kan man röra i lite Baobab!

2 liter
2 liter vatten
15 fläderblommor
2 ekologiska citroner
10 tunna skivor ingefära
6 msk My Sweet Honey
ev Baobab

Skaka blommorna för att se till att inga kära små insekter finns kvar i dem. Lägg blommorna i en ren glasbehållare som rymmer minst 2 liter. Skölj och skiva citroner och ingefära och lägg dem i behållaren tillsammans med honungen. Häll på vatten, sätt på locket och ställ i kylen i 48 timmar. Skaka behållaren någon gång per dag. Sila och drick direkt. Tillsätt mer vatten om den är för koncentrerad eller bubbelvatten om du vill ha fläderbubbel.

rawfood    partyfood    Picknick    beauty food

Jordgubbspaj med limegrädde

1 stor paj

Pajskal
2 dl blötlagt bovete (ca 2 dl)
1 dl linfrön, bruna eller gula
1 dl solrosfrön
1 äpple, skalat och urkärnat
4 dadlar
2 msk Raw Kokosolja
1 ½ msk kanel
1 msk kardemumma
1 msk Raw Agave

Mixa alla ingredienser till en smet. Klä en pajform med bakplåtspapper och tryck ut smeten i botten och lite upp på kanterna. Torka i torkugn (ca 10 timmar) eller på låg värme i vanlig ugn (ca 6 timmar). För snabbare torkning kan man trycka ut pajskalet efter ett tag och försiktet lyfta ur formen och låta torka vidare utan form.

Limegrädde

2 dl mandlar, blötlagda
1 dl vatten
saft av 2 lime
1 tsk My Sweet Honey
fröna från 1/3 vaniljstång

Mixa mandlarna med vatten till en fluffig kräm. Häll i limejuice, honung och vaniljfrön. Bred ut limegärdden i pajskalet och skiva över 1 liter färska jordgubbar. Enjoy!

 

Shoyumarinerad mango med chili

Inlagd mango med sting av chili. Perfekt tillbehör till det mesta!

Tillbehör för 4 personer

1-2 gröna mango
2 dl Shoyu
1 dl äppelcidervinäger
1/2 dl Agave
1 chili, finhackad

Skala och skiva mangon tunt. Blanda Shoyu, äppelcidervinäger, Agave och finhackad chili och låt mangon marineras i blandningen ett par timmar. Förvara i kylskåp.