Här hittar du recept för inspiration till kreativ och rolig matlagning för både vardag och fest. Var lekfull och våga byta ut, ta bort och lägga till råvaror. Använd gärna säsongens utbud och smaker.

En glad kock lagar den bästa maten!

_________________________________________________________________________

Tapenade Ocean Fuel

En härlig tapenade som får extra krut av algerna Kelp och Dulse. Alger är rika på järn, magnesium och jod. Be good to yourself!

En liten dippskål
2 dl goda svarta urkärnade oliver
1/2 dl Dulseflingor
2 msk Kelp
1 msk Virgin Kokosolja
1/2 dl vatten

Mixa alla ingredienser i en matberedare eller blender. Servera på ett Rawfoodkex och garnera med ett grönkålsblad och lite Raw Skalade Hampafrön!

    beauty food    kichen quick   partyfood

Kelp ´n Beet Burger

En vacker, matig och smarrig burgare – en riktig superfood biff!

4-6 biffar
2,5 dl kokt quinoa (kanske fick du över från gårdagens middag?)
2,5 dl kokta mungbönor
8-10 dl rödbetspuré  (gjord på 4-5 st mixade färska kokta rödbetor)
1 dl bovetemjöl
2 tsk Kelp
1 tsk salt
1/2 finhackad lök
1 finhacka vitlök
peppar
Svarta Sesamfrön till panering

Mixa kokta mungbönor grovt med kokt quinoa. Häll i en bunke. Blanda i bovetemjölet, Kelp, lök och vitlök. Tillsätt rödbetspurén, lite i taget ( det ska vara ganska fast konsistens på biffarna) och smaka av med salt och peppar. Forma biffar och panera i Svarta Sesamfrön. Stek i olivolja i en varm stekpanna. Grädda ev klart i ugnen på ca 175 grader ca 10-15 minuter tills biffarna har stelnat. Servera till en krispig sallad på svarvad zucchini och morötter.

vegan        simply delicious    beauty food


Krämig och nötig algsallad

Den här algsalladen gjorde jag till en festlig middag nyligen och alla åt den med förtjusning. Alger är inte svårt, de kräver bara sina kryddor och en god dressing. Den här salladen är perfekt som tillbehör till en middag eller på en buffé. 

 Tillbehör för 6 personer
1 påse Arame Alg, 30 gram
3 msk Tamari
1 stor bit ingefära, finhackad
1 lime
3–4 msk Cashew & Sesamsmör
½ dl vatten
2 msk olivolja
2 msk rostade sesamfrön
1 bit chili, finhackad
1 tsk Lantbuljong
1 liten grön zucchini
5 st salladslökar
1 näve koriander, hackad (eller persilja om du föredrar)

Blötlägg algerna i 5-10 min tills de mjuknat och sila bort blötläggningsvattnet. Lägg algerna i en skål tillsammans med Tamari, ingefära och en halv pressad lime.  Låt algerna marineras medan du gör den krämiga dressingen.

Blanda Cashew & Sesamsmör i en annan skål tillsammans vatten (addera extra vatten om den är svår att röra ut), olivolja, rostade sesamfrön, chili och Lantbuljong. Blanda samman algerna och marinaden med nötdressingen.  Svarva eller riv zucchini och blanda försiktigt ner dem och löken i algerna. Toppa med örter och en halv lime.

kichen quick        simply delicious    beauty food

Melonslush med kokos och mynta

En läskande slush som passar perfekt en varm sommardag. Den är dessutom snabb och enkel att göra. Cocolicious!

1 kanna
1/2 vattenmelon (ca 2 kg)
2 msk Virgin Kokosolja
2-3 dl vatten
Saft från 1 lime
Några kvistar färsk mynta
2 tsk Kokossocker*
1 msk Gojipulver

*Kan innehålla spår av gluten

Mixa vattenmelon tillsammans med Virgin Kokosolja, vatten, limesaft och mynta. Smaka av med Kokossocker. Addera 1 msk Gojipulver för extra järn och C-vitamin!

vegan    family friendly    simply delicious    treat yourself

Spar sommarens bästa smaker – 5 inlagda favoriter!

Att lägga in grönsaker är ett perfekt sätt att ta tillvara på allt det goda från grönsakslandet och spara en del av sommarens bästa smaker! Som bas använder jag mig av en klassisk 1-2-3 lag som jag gjort om lite på mitt vis. Istället för socker använder jag agave och då behövs endast 1.3 dl (i traditionell lag används 2 dl socker) Alltså: 1 dl ättika, 1.3 dl Agave och 3 dl vatten. Lätt som en plätt! Grönsakerna skivar jag snabbt och enkelt med hjälp av min japanska mandolin.

Glasburkarna på bilden (från vänster) innehåller:
1. Sparris skuren i bitar, en bit färsk finskivad ingefära och två vitlöksklyftor.
2. Morot, några dillkvistar, en bit färsk finskivad ingefära.
3. Finskivad rödlök.
4. Finskivad fänkål, lite dill, en bit färsk finskivad ingefära
5. Blomkål delade i små buketter, 1 tsk curry, 1/2 tsk gurkmeja och en nypa Himalayan Crystal Salt.

Sätt på locket och förvara i kyl! Grönsakerna håller ett par månader, tänk på att alltid använda rena burkar och redskap.

Tips: Jag använder mig av glasburkar från Weck jars – perfekt i storleken och fina att sätta fram på middagsbordet!