×

Pepstop

 Här hittar du recept för inspiration till kreativ och rolig matlagning för både vardag och fest. Var lekfull och våga byta ut, ta bort och lägga till råvaror. Använd gärna säsongens utbud och smaker.

En glad kock lagar den bästa maten!

_________________________________________________________________________

Veganpizza på raw pizzabotten med cashewost och grönsaker

En vegetarisk och vegansk pizza med raw pizzabotten som toppas med dina favoritgrönsaker och rotfrukter. Både gott och snyggt att bjuda på till middagsbjudningen – eller varför inte lyxa till det hemma en helt vanlig vardag!

Raw pizzabotten (2 st)
4 dl helt bovete, blötlagt över natten
0,75 dl linfrön, gärna gula
0,5 dl soltorkade tomater, mjuka
0,5 dl olivolja
Ca 1 ½ dl vatten
½ – 1 tsk Himalayasalt
2 dl solrosfrön
Några nypor Kokossocker
Torkad basilika
Torkad oregano

Häll bort blötläggningsvatten från bovetet och skölj väl. Mixa bovetet slätt med hälften av vattnet i en matberedare. Mixa linfrön till ett fint pulver i en kraftfull blender eller kaffekvarn. Tillsätt linfröpulver, soltorkade tomater, olja och resten av vattnet i bovetesmeten och mixa väl. Smaka av med några nypor kokossocker, torkad basilika och torkad oregano och avsluta med att grovt mixa i solrosfrön.

Bred ut pizzabottnar på Teflex papper (vaxat bakplåtspapper till torkugn) och torka i torkugn över natten, ca 9-10 timmar. Vänd bottnarna upp och ner på ett nytt papper och dra försiktigt bort Teflex pappret. Torka undersidan 2-3 timmar till eller tills den är lagom torr. Det går även att torka i vanlig ugn på låg temperatur med ugnsluckan på glänt.
 
Cashewost:
2 dl Cashewnötter
0,75 dl vatten
Saft från ½ citron
½ tsk Örtsalt Ramslök

Blötlägg cashewnötterna i vatten i 5 timmar för att göra dem mer lättsmälta. Sila bort vattnet. Har du missat att lägga nötterna i blöt fungerar det ändå. Mixa nötterna med vatten, citronsaft och örtsalt till en slät ost. Klicka osten på pizzabotten.
 
Topping:
Toppa med det du tycker är godast, t.ex: marinerade och rostade grönsaker, portobellosvamp, soltorkade tomater, grönkål, hyvlade polkabetor, oliver, ruccolasallad, Furikake och chiliflakes.

   simply delicious        partyfood

Banankaka – saftig banankaka med kokos och ingefära

12 bitar
6 dl glutenfri mjölmix ( se nedan )
2 dl kokoschips  
3 ½ tsk bakpulver
3 tsk ingefära, mald
2 tsk kanel
2 tsk kardemumma, nystött
2 nypor salt
1 nypa muskot
1 nypa vaniljpulver
5 msk kokosolja, smält i vattenbad
4 bananer, mogna
2 dl mandelmjölk
1 ”linfröägg” ( blanda 1 msk linfrömjöl med 2,5 msk vatten)
½ dl kokossocker
 
Glutenfri mjölmix 3 dl
1,5 dl rismjöl
1,5 dl bovetemjöl
1,5 msk tapioka 

 

Sätt ugnen på 175°C. Blanda mjöl, kokoschips (spara ett par matskedar till topping), bakpulver och kryddor. Mixa kokosolja, tre av bananerna, mandelmjölk, linfröägg och kokossocker i en separat bunke. Rör ner mjölblandningen i banansmeten och häll i en brödform klädd med bakplåtspapper. Skiva den sista bananen på längden och lägg på kakan. Strö över resten av kokoschipsen och grädda i mitten av ugnen i ca 1 timme eller tills kakan fått fin färg och börjat släppa från kanten. Låt svalna på galler.

Banankakan är godast när den är saftig, grädda inte för länge. Känn med en sticka så märker du när den är klar.

Nyårstips! Rawbiff

Vackert röda och lättgjorda rawbiffar
Ca 8 stycken

4 st rödbetor
1 avokado
2-3 matskedar Ekologisk senap
1 rödlök
1 matsked kapris, avrunnen
½ matsked shiso, helst picklad men torkad går också bra
1 kryddmått svartpeppar
8 shisoblad, eller något annat salladsblad!

 

Riv rödbeta och lök grovt. Mosa avokadon och mixa den med senapen och löken.
Blanda i övriga ingredienser i avokadosmeten och vänd sedan ner de rivna rödbetorna
Forma biffarna och servera dem på salladsblad. Garnera med kapris.

 

 

Yuzu & ananas granité

En läskande god dessert med en het twist. En perfekt syrlig avslutning på middagen!

4 portioner

 4 ½ dl vatten
2 ¼ dl Björksocker
1 dl ananas juice (från färsk ananas)
3 msk Pressad Yuzu
1 ¾ dl citronsaft (färskpressad)
3 tsk citronzest
¾ krm cayenne

Värm upp vatten och björksocker i en kastrull på medelhög temperatur. Vispa runt tills sockret har lösts upp.  Ställ åt sidan och låt svalna.

Skär bort skalet på ananasen och den hårda delen i mitten. Juica ananasen i en råsaftscentrifug eller mixa fruktköttet tills det blir grovhackat i en matberedare. Lägg fruktköttet i en sil och krama ur ananassaften i en bunke. Ta bort eventuellt ananasskum med en sked. Riv citronerna på ett rivjärn, undvik att få med den vita delen av citronskalet. Pressa citronerna. Rör ner ananasjuice, yuzu, citronsaft, citronzest och cayenne i vatten- och sockerlösningen. Häll över blandningen i en bunke (gärna av stål) och täck med plastfolie. Ställ granitén i frysen och rör om ca 1 gång per timme med en gaffel, så att granitén inte fryser till en isklump. Skeda upp granitén i vackra glas, skålar eller urgröpta citronhalvor.

Tips! När granitén smält lite är den lika god som drink!

partyfood   ice cool   simply delicious   sweet

Rispapperrullar med Teriyaki Tamari och Hoisin sås

4 portioner

Rispappersrullar
150 gram grönkål, i bitar
1,5 msk olivolja
½ citron, saft
2 nypor Himalayan Crystal Salt
3 nävar vitkål, fint strimlad
1 morot, råriven
1 stor rödbeta, råriven
1 röd paprika, strimlad
2 avocado, halverade och skurna i tunna skivor
½ ananas, tärnad
1 kruka koriander
1 kruka mynta
16 rispapper

Teriyaki Tamari dressing, 4 pers
1 dl Teriyaki Tamari
½ lime, saft
¾ tsk färsk ingefära, riven
1 tsk röd chili, urkärnad och hackad
1 1/3 msk Raw Agave Naturell

Hoisinsås med jordnötter
1,5 dl Hoisin sås
2 msk risvinäger
1 krm sesamolja
1 tsk Ekologisk Ingefärssyrup
2 nypor Himalayan Crystal Salt
1 dl rostade salta jordnötter, hackade

Gör såhär: 
Riv grönkålen i bitar och lägg i en bunke. Massera (krama) in olivoljan i grönkålen så att den blir mjuk och följsam. Tillsätt citronsaft, salt, strimlad vitkål, hackad koriander och tärnad ananas. Strimla paprika och riv morot och rödbeta och ställ åt sidan. Skär avocadon i långa skivor.

Fyll en stor och vid bunke med hett vatten. Doppa rispappret i det varma vattnet i 3-5 sekunder. Lägg rispappret på en plastfolieklädd bänk eller skärbräda. Börja med att lägga på ett blad mynta i mitten av pappret och fyll sedan på med grönkålsblandningen och de andra grönsakerna i en rektangulär form. Vik först över ”långsidan” av pappret och vik sedan in kanterna och rulla ihop till en avlång rulle. Ställ in i kylen tills det är dags att servera maten.

Teriyaki Tamari dressing: Häll Teriyaki Tamarin i en skål. Tillsätt limesaft, ingefära, chili och agave och rör om. Ställ in i kylen eller avnjut direkt.  

Hoisinsås: Hacka jordnötterna för hand eller mixa i en matberedare. Blanda jordnötterna med alla andra ingredienser i en skål och rör om. Ställ in i kylen eller avnjut direkt.

Servera rullarna tillsammans med såserna.  

   simply delicious        think green