×

Pepstop

 Här hittar du recept för inspiration till kreativ och rolig matlagning för både vardag och fest. Var lekfull och våga byta ut, ta bort och lägga till råvaror. Använd gärna säsongens utbud och smaker.

En glad kock lagar den bästa maten!

_________________________________________________________________________

Glassigt

Bananglass matcha kakao mango Yuzu

Se filmen här Inga konstigheter – Glassigt

Chokladglass 2 port
1 fryst, skalad banan
½ fryst, urkärnad avokado
1 msk Mandelsmör
1 msk Raw Cacao Powder
2 tsk Agave
2 tsk Raw Cacao Nibs
Mixa alla ingredienser i en matberedare till en glass.
Servera direkt.

Matchaglass 2 port.
½ dl cashewnötter, blötlagda (ca 3-5 tim)
1 fryst, skalad banan
1 dl fryst mango
½ fryst, urkärnad avokado
2 nypor nymald kardemumma
1 tsk Matcha pulver
2 nypor Äkta Vaniljpulver
1tsk Agave
Sila bort blötläggningsvattnet och mixa alla ingredienser i en matberedare till en krämig glass. Servera direkt.

Mangoglass
1dl   cashewnötter, blötlagda (3 – 5 tim)
1 fryst, skalad banan
2dl fryst mango
2 nypor gurkmeja
1 ½ tsk Yuzu
Sila bort blötläggningsvattnet och mixa alla ingredienser i en matberedare till en krämig glass. Servera direkt.

Se filmen på hur du gör glassarna här.

Algsallad med pumpakärnor

Algsallad

Se filmen här Inga konstigheter – Algsallad

4 -6 portioner,

1 påse Arame Alg
1 msk Neutral Kokosolja till stekning
1 rödlök
1 broccoli
2 dl skivade sockerärtor
1 chilifrukt
½ äpple
2 msk Teriyaki Tamari
1 kruka koriander
½ citron
1 msk Picklad Ingefära
1 msk Ingefärssyrup
2 dl pumpakärnor
1 msk Teriyaki Tamari

Blötlägg algerna i ca 10 min, tills de är mjuka. Sila bort blötläggningsvattnet. Skala, hacka och stek löken mjuk i kokosoljan. Hacka broccolin (även roten), sockerärtor och finhacka chilin. Stek alla de hackade ingredienserna tillsammans med löken och algerna.

Skiva äpplet och lägg ner i pannan. Smaka av med Teriyaki Tamari, koriander, pressad citron, picklad ingefära och ingefärssyrupen.

Torrosta pumpakärnorna försiktigt i en panna. Häll sedan Teriyaki Tamari i pannan och låt det puttra på låg temp i ett par minutre. Håll koll på pumpakärnorna för de bränns lätt. Ta av pannan från spisen och låt kärnorna svalna och torka.

Sprinkla pumpakärnorna över algsalladen och servera med en vegobiff och en god dipp.

Se filmen på hur du tillagar algsalladen här

Ugnsgratinerad blomkål med cashew-cheese

Yuzu Gratinerad Blomkål

1 liten form,

3 dl Ekologiska Cashewnötter, blötlagda minst 4 timmar
1 dl vatten
2 msk Yuzu
½ dl Näringsjäst
½ tsk Himalayan Crystal Salt
1 stort blomkålshuvud
2-3 kvistar grönkål

Spenat, rödlök och valnötter till servering

Sätt ugnen på 225 grader. Häll av vattnet av cashewnötterna och skölj dem noga. Mixa med nytt vatten i en blender. Smaka av med Yuzu, Näringsjäst och Himalayasalt. Dela och ansa blomkålen. Skär i buketter och rosta i ugnen med lite olja och salt i ca 10 minuter eller tills den är mjuk och fått färg. Sänk värmen till 150 grader. Blanda blomkålen med några grönkålsblad. Klicka över cashewosten och grädda igen 5-10 minuter tills cashewosten stelnat något. Toppa med lite spenat, tunt skivad rödlök samt valnötter. 

Yuzu me up!

Yuzu fruktsallad

2 personer,

1 mango
1 apelsin
½ ananas
½ dl Yuzu

Yuzu är både söt och syrlig och passar fenomenalt till exotiska frukter. Skala och tärna frukterna. Lägg i en skål och ringla över Yuzu. Servera med exempelvis valnötter och vackra granatäpplekärnor. Den här fruktsalladen blir jag glad av!

Chokladdoppad fryst frukt

Chokladdoppad fryst frukt, renee voltaire

Se filmen här Inga konstigheter – Chokladdoppad fryst frukt

1 fat som räcker till många,

1 mango
2 kiwi
1 banan
½ ananas

Choklad:
150gram Raw Cacao Butter
3 msk Kokossocker
2 -3 msk Raw Cacao Powder
½ tsk Äkta Vaniljpulver
1 nypa Himalayan Crystal Salt

Grovhackade pistagenötter och mandlar till strössel
Gojibär till garnering på chokladhjärtana

(Om du inte har tid eller möjlighet att göra egen choklad kan du använda min Hampachoklad.)

Skala och skiva frukten i munsbitar och lägg in i frysen. Smält försiktigt kakaosmöret i ett vattenbad. Mixa kokossockret i en blender eller mortla det till ett fint pulver eftersom kokossocker inte smälter i det varma kakaosmöret. Det går också att ersätta kokossockret med agave.
Blanda ner övriga ingredienser till chokladen i det smälta kakaosmöret.

Ta ut fruktbitarna ur frysen och doppa dem i chokladen och lägg i valfritt strössel. Rulla runt bitarna och låt dem ligga någon minut innan du lägger dem på ett serveringsfat så hinner de stelna. Frukten behöver inte bli helt djupfryst innan du serverar utan snarare kall och lite lätt fryst.
Servera direkt.

Chokladhjärtan

Av chokladsmeten som blir över gör jag chokladhjärtan. Blanda ner överbliven strössel i chokladen och häll över smeten i hjärtformar. Garnera med gojibär och låt chokladen stelna svalt. Dela hjärtat med någon du gillar extra mycket!

Chokladhjärta

Se filmen på hur du gör detta godis här