Hoppa till huvudinnehållet
KÖP ÖVER 750 KR – KOSTNADSFRI LEVERANS!

UMEBOSHIPLOMMON – HUR PRODUCERAS DE?

UMEBOSHIPLOMMON – HUR PRODUCERAS DE?

Umeboshiplommon, eller umeplommon, är japanska inlagda plommon med en saltsyrlig smak. Plommonen görs på plommonsorten Nankō-ume som har ett tjockt och mjukt fruktkött, ett tunt skal och en ganska liten kärna, vilket gör den bäst lämpad för umeboshi.  

MOGNING OCH SKÖRD 
I den japanska staden Minabe i Wakayama växer och produceras mer umeboshiplommon än någon annanstans. När frukten från Nankō-ume mognar går den från grönt till en mer gul eller rödaktig färg, beroende på sort och mognadsgrad. Mognadsprocessen börjar vanligtvis runt maj och plommonen skördas sedan från början av juni till tidigt i juli. Omogna plommon används till plommonvin som kallas Umeshu, men också till juice. De omogna plommonen plockas för hand, medan frukten som ska bli umeboshi får mogna till den faller från trädet vilket brukar ske runt mitten av juni. För att förhindra att frukten skadas när den faller täcker arbetarna marken under trädet med nät när skördetiden närmar sig. 
 
BILDANDET AV DET SURA PLOMMONET 
Efter att plommonen mognat sorteras de, löv och annat skräp rensas bort, och eventuellt skadade plommon kasseras. De plommon som är kvar sorteras efter storlek och tvättas sedan försiktigt för hand innan de läggs i stora behållare. Vanligtvis tillsätts ungefär 20 kg salt per 100 kg frukt, och det är tack vare saltet som den färdiga umeboshin får sin karakteristiska saltsyrliga smak. Saltet hjälper till att extrahera saften från plommonet, vilken sedan fermenterar och utvecklas till umevinäger, även känt som umezu. Det tar ungefär fyra till fem dagar efter att saltet tillsatts innan saften börjar utvecklas till vinäger. Plommonen får ligga och dra i blandningen av salt och umevinäger i minst en månad innan de tas bort ur tanken och torkas i solen i ungefär tre till fyra dagar. Den här processen producerar de traditionella umeboshiplommonen. Plommonen håller i flera år om de förvaras i en tätförsluten behållare, mörkt och svalt. 
 
VAD ANVÄNDER MAN UMEBOSHIPLOMMON TILL? 
Umeboshiplommonen serveras vanligtvis i små mängder tillsammans med ris för att förhöja smaken. De är också en vanlig ingrediens i risbollar inslagna i noriblad, så kallade onigiri. Plommonen kan även användas i sushirullar (makizushi), antingen med kärnade umeboshiplommon eller som puré, ofta tillsammans med färska gröna perillablad (shiso). I den japanska folkmedicinen är en vanlig kur mot förkylningar och influensa okayu (riskongee) med umeboshiplommon. En annan traditionell rätt är ume chazuke, där grönt te hälls över ris och toppas med umeboshi. Har du förresten hört talas om det engelska uttrycket “ett äpple om dagen”? I Japan är umeboshi motsvarigheten till det, och plommonen anses hjälpa matsmältningen och motverka illamående.